Expoziția „Culorile ortodoxiei. Polonia” se va desfășura la Chișinău

Publicat: 14 martie

În perioada 14 martie - 30 aprilie a anului 2022, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, care se află pe str. 31 august 1989, 121 A, se va desfășura expoziția „Culorile ortodoxiei. Polonia”. Aici, oamenii pot descoperi frumusețea naturii, diversitatea etnică și culturală, dar, desigur și istoria bogată a Poloniei, care astăzi reprezintă o atracție turistică pentru vizitatorii din toate colțurile lumii.

Istoria religiei în societatea din Polonia are rădăcini adânc în secolul X. Pe atunci, misiunea lui Chiril și Metodiu, consta în creștinizarea slavilor, care pe atunci prima dată au contactat cu cultura bizantină. Până la începutul secolului al XIV-lea, regiunile Chełm, Podlasie dintre fluviile Vistula și Bug s-au aflat în cea mai mare parte a timpului sub influență rusească.

Biserica ortodoxă însă era doar o confesiune a minorității sociale, fiind dominată de cea romano-catolică. Acest lucru s-a menținut până la Uniunea de la Brest din 1596, care a avut drept consecință crearea bisericii greco-catolice (unite).

În anul 1918, pe teritoriul Poloniei "renăscute", Biserica ortodoxă s-a confruntat cu o lipsă de încredere din partea autorităților statului. Toate acestea datorată asocierii cu opresiunea rusească. În anul 1924 a obținut statutul de biserică autocefală, nerecunoscută însă de Biserica rusă, care i-a acordat dreptul la autocefalie abia după Al Doilea Război Mondial.

Conform ultimului recensământ, care a avut loc în 2011, doar 0,5% din populația Poloniei sunt de religie creștin-ortodoxă sau greco-catolici. Dar chiar și având un număr mic de reprezentanți, biserica ortodoxă constituie o parte bună din cultura țării.

Această latură a culturii poloneze o puteți descoperi mai detaliat la Expoziția „Culorile ortodoxiei. Polonia”. 

source:Afisha.md
0