Expoziția foto-documentară Tricolorul – Simbol al Demnității

Publicat: 22 aprilie

Expoziția foto-documentară Tricolorul – Simbol al Demnității este dedicată Zilei Drapelului de Stat, simbol major al suveranității și independenței Republicii Moldova.

Oficializarea tricolorului a fost cerută de participanții la Marea Adunare Națională din 27 august 1989, printr-o rezoluție specială Cu privire la simbolurile naționale, care, pe lângă partea constatativă ce repeta rezoluția Frontului Popular din Moldova, avea două articole:

  1. A considera drept drapel național de stat al RSSM tricolorul (albastru, galben, roșu), cu stema istorică a Moldovei pe fundalul galben.
  2. A considera necesară elaborarea unei steme noi și a unui nou imn ale republicii, conform tradiției istorice și aspirațiilor dintotdeauna ale poporului moldovenesc.

La 19 octombrie 1989 a fost instituită Comisia Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenești pentru problemele studierii simbolicii statal-naționale a RSSM. Comisia a efectuat cercetări istorice și a fundamentat pertinent legitimitatea tricolorului în noul stat moldovenesc. Raportul comisiei a fost prezentat de Alexandru Moșanu în ședința istorică a Sovietului Suprem al RSSM din 27 aprilie 1990. În această ședință a fost adoptată Legea prin care se modifica articolul 168 din Constituția RSS Moldovenești. Noua redacție a articolului stipula: Drapelul de Stat al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești – Tricolorul – reprezintă o pânză dreptunghiulară, formată din trei fâșii de dimensiuni egale, dispuse vertical în următoarea succesiune a culorilor de la hampă: albastru (azuriu), galben, roșu. În centru, pe fâșia de culoare galbenă, este imprimată Stema de Stat a RSS Moldovenești. De la această dată și până la 3 noiembrie 1990, când a fost adoptată noua Stemă de Stat, drapelul național s-a folosit fără imaginea stemei. 

La 23 aprilie 2010, Parlamentul Republicii Moldova a votat declararea zilei de 27 aprilie – ziua adoptării Tricolorului în Republica Moldova în 1990 – drept Zi a Drapelului de Stat.

La 17 septembrie 2010 a fost adoptată noua Lege privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova, care explica nuanțele cromatice și proporțiile detaliate ale drapelului, modul de arborare și manipulare, alte subiecte legate de funcționarea însemnului.

Recunoașterea și afirmarea tricolorului național al neamului românesc în țara noastră a fost un lucru râvnit și promovat de largi mase populare, ghidate de personalități din domeniul culturii, științei și politicului, care au conștientizat iminența revenirii la Tricolor.

Expoziția Tricolorul – Simbol al Demnității reunește peste 70 de piese muzeale, în special imagini fotografice care reflectă evenimente epocale din istoria recentă a Republicii Moldova. Este vorba de Marile Adunări Naționale din 31 august 1989 și 27 august 1991, Podurile de Flori, Prima ediție a Sărbătorii Naționale Limba noastră din 31 august 1990 care a culminat cu redeschiderea după restaurare a monumentului lui Ștefan cel Mare – epicentru spiritual al renașterii naționale.

Imaginile fotografice au imortalizat momentul arborării Drapelului de Stat pe clădirea Parlamentului moldovean, pe vârful muntelui Everest și la Olimpiada de la Barcelona în cinstea victoriei obținute de campionul olimpic Tudor Casapu.

Printre cele mai semnificative piese prezentate în cadrul expoziției sunt câteva tricoloruri confecționate artizanal și purtate de către participanții la prima Mare Adunare Națională din 31 august 1989, primele cărți și mărci poștale cu Stema și Drapelul de Stat al Republicii Moldova, timbre emise cu ocazia proclamării suveranității și independenții Republicii Moldova, a aderării țării noastre la ONU și OSCE, semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Un compartiment aparte al expoziției se referă la funcționarea Legii Privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova, la modalitățile de arborare a drapelului. Compartimentul include imagini de la diverse manifestări de ordin politic, militar sau social, reuniuni la nivel înalt, imagini ale unor instituții publice la sediul cărora, potrivit legii, cu anumite ocazii se arborează permanent sau temporar Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova – Tricolorul – invocă originile românești, apartenența la cultura europeană, atașamentul față de idealurile libertății și democrației.

source:Afisha.md
0