Abonează-te la mailingul nostru săptămânal, pentru a fi la curent cu principalele evenimente din țară

Evenimentele TAM cu ocazia Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova.

Publicat: 22 aprilie 2022

Considerăm că orice instituție de cultură se alinează în păstrarea și onorarea identității noastre ca stat și ca națiune, tocmai de aceea am ales să organizăm un șir de evenimente cu ocazia acestei zile importante.

Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova este celebrată din 2010, la data de 27 aprilie. În acest sens am ținut să aducem publicului un spectacol care se ancorează în tematica sărătorii prin faptul că are drept fir roșu istoria și spiritul nostru național. Este vorba despre spectacolul „Destin” după opera scriitorului Vladimir Beșleagă, în regia Danei Strungaru, care se va juca pe data de 27 și 28 aprilie, la ora 18:00. Totodată, la îndemnul Ministerului Culturii, TAM prezintă Expoziția Personală de Grafică de Carte și de Șevalet – Gheorghe Vrabie (in memoriam) Gheorghe Vrabie este un nume notoriu în arta plastică din Republica Moldova, dar și un model uman, civic și cultural prin impactul și contribuția sa la dezvoltarea artei și societății basarabene. Acesta este cunoscut ca fiind autorul Stemei de Stat a Republicii Moldova, al Stemei și al Drapelului municipiului Chișinău, al valutei naționale și a fost supranumit "Tatăl leului moldovenesc”.

Astfel ne dorim să onorăm atât Ziua Drapelului, cât și personalitatea care ne-a dăruit cu sârguință și talent simbolurile cu care ne identificăm atât noi, ca popor, cât și statul pe care îl construim.

De ce este specială această expoziție?
Ne-am propus ca prin expunerea lucrărilor de gafică de carte și șevalet să scoatem în evidență creații realizate printr-o tehnică complexă și complicată, dar care dau dovadă de o măiestrie și răbdare incomparabile. Regăsim în această expoziție imagini care ilustrează subiecte de carte, cum sunt cele din povestea Harap-Alb, sau personaje mitologice, cum este gravura Dafnis și Chloe. Prin această expoziție intenționăm să apropiem spectatorul de valorile noastre istorice și să-l inspirăm spre o cunoaștere mai profundă a culturii și artei naționale.

Vernisajul expoziției are loc pe data de 28 aprilie 2022, la ora 17:00, în incinta Teatrului „Alexei Mateevici” și va însemna o prezentare generală a lucrărilor expuse, adusă în special de Georgeta Vrabie, fiica autorului, cea care a și avut bunăvoința să ne ofere lucrările, fapt pentru care îi mulțuim. La vernisaj vor fi prezenți oficiali și oaspeți de onoare, reprezentanți ai presei, oameni dragi teatrului și iubitori ai artei. Va avea loc, de asemenea, și un recital de muzică clasică, adus de violonista Lia Rusu și Ioana Hatman. Totodată publicul este invitat să savureze din deliciile propuse de partenerii teatrului – Purcari Wine, Original Sheep și Rifero, cărora le mulțumim pentru deschidere și implicare.

Anunțăm astfel că vernisajul expoziției se organizeaă cu titlu gratuit, iar pentru a vă ocupa un loc în sală la spectacolul „Destin”, puteți cumpăra un bilet online aici.

source:Afisha.md
0