Zilele Filmului Românesc la Chișinău: Filme românești premiate la Cannes, Veneția și San Sebastian

Publicat: 24 august 2022

Filmele premiate la Festivalurile de la Cannes, Veneţia şi San Sebastian vor putea fi urmărite la Zilele Filmului Românesc care se vor desfășura în capitală începând cu 22 septembrie. Aceasta urmează să fie cea de a 8-a ediție a ZFR din Republica Moldova.

De asemenea, aceasta va fi prima ediție când Zilele Filmului Românesc vor avea loc în două cinematografe diferite: Cineplex Loteanu și Cinema Odeon.

Lucrul care nu s-a schimbat însă rămâne a fi lipsa taxei de intrare, ceea ce este îmbucurător pentru amatorii de film. Proiecțiile de film nu sunt unicul component al evenimentului. Acestea sunt însoțite de discuții împreună cu regizori, actori, producători, directori de imagine şi critici renumiți din lumea filmului românesc.

Festivalul se va desfășura în perioada a 4 zile, iar în această perioadă vor avea loc proiecțiile a 7 filme noi premiera cărora a avut loc în ultimul an. Acestea reprezintă cele mai pline de succes filme românești din ultimul an care au fost premiate la cele mai importante festivaluri de cinematografie din toată lumea.


Metronom - filmul liceenilor

În filmul „Metronom”, cu care a câștigat premiul pentru regie Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes 2022, Alexandru Belc a spus povestea a doi liceeni care scriu, în timpul comunismului, scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă.


Crai nou - Regizat de Alina Grigore

Filmul urmărește călătoria psihologică a unei tinere către procesul ei de dezumanizare. Irina se luptă să obțină studii superioare și să scape de violența familiei sale disfuncționale. O experiență sexuală ambiguă cu un artist îi va stimula intenția de a lupta împotriva violenței din familia ei...


Imaculat

Tot de la Festivalul de la Veneţia, unde a fost inclus în secţiunea Giornate degli Autori şi unde a câştigat premiul pentru cel mai bun debut, vine şi „Imaculat”

Synopsis: Când tânăra Daria intră în dezintoxicare, inocența ei percepută îi câștigă protecția drogurilor în mare parte bărbați din interior, dar ea află curând că acest tratament special are un preț mare.


Balaur

Proiectat în 2021 în premieră mondială la Festivalul de la Salonic şi inclus anul acesta în competiţia internaţională de la TIFF

Synopsis: Ecaterina, profesoară de Religie la liceu și soția preotului orașului, se implică cu Iuliu, un elev de 16 ani cu un trecut zbuciumat. Ecaterina încearcă să-l țină sub control, dar își pierde propriul sentiment de control în acest proces.


Om Câine

Filmul a avut premiera mondială la ediţia din acest an a Festivalului de la Göteborg.

Synopsis: În plin focar de Corona, Doru se întoarce în România pentru un botez, dar de fapt urmărește în secret presupusa infidelitate a soției sale.


Străjerii Deltei - un film dedicat copiilor

Synopsis: Mai mulți copii își petrec vacanța de vară într-o tabără din Delta Dunării, unde învață cum să supraviețuiască în sălbăticie. Într-o zi, în timp ce curăță apele Deltei de sticle de plastic, dau peste doi braconieri care pescuiesc ilegal folosind un dispozitiv electric, așa că acum copiii au o misiune importantă.

Zilele Filmului Românesc vor avea loc mai târziu și în 5 alte orașe din Republica Moldova. În luna octombrie, proiecțiile de filme românești vor ajunge în orașele Bălți, Soroca, Nisporeni, Călărași și Cahul.

Programul mai detaliat al proiecțiilor de film poate fi găsit pe rețelele de socializare a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău.

source:Afisha.md
0