Apple TV va produce un nou serial de spionaj

Apple TV va coproduce şi difuza global un nou serial de spionaj, Tehran. Poate că Apple TV nu a reuşit să facă istorie cu producţiile sale originale, dar în proiect este implicat Moshe Zonder, scenaristul superhitului israelian Fauda, iar asta da, ar trebui să ne atragă atenţia.

În centrul poveştii este Tamar (Niv Sultan), o agentă a Mossad-ului aflată în misiune sub acoperire în capitala Iranului, Teheran. Nu va trece mult şi Tamar se va trezi într-un pericol de moarte, iar de acest pericol nu vor scăpa nici cei apropiaţi ei.

Trebuie spus că această coproducţie israeliano-americană cu siguranţă nu va înfăţişa echilibrat realităţile din Iran, scrie cinemagia.ro. Este de fapt cel mai mare reproş adus de noi serialului Fauda, care prezintă o perspectivă strict israeliană a conflictului arabo-evreiesc din Orientul Mijlociu. Pe scurt, dacă te uiţi la serial începi să crezi că toţi evreii sunt buni, în timp ce arabii abia aşteaptă să devină terorişti. Dincolo de propaganda evidentă, Fauda este o mostră excelentă de thriller, extrem de bine condus şi ritmat.

Citeşte cronica noastră pentru Fauda, serial disponibil în România pe platforma Netflix. Iată un citat care arată de ce suntem circumspecţi în a crede ceea ce ni se sugerează într-un serial israelian despre "inamicii de moarte" ai ţării, Palestina şi Iranul. "Este ceva extraordinar de uman în psihologia protagoniştilor al căror crez se reduce la un categoric 'mai bine îi omor eu pe ei, decât să-i omoare ei pe-ai mei', această perspectivă justificând orice abuz, orice manipulare şi, mai ales, un lung şir de victime - multe fără nicio vină - lăsat în urmă. Este o perspectivă pe care noi cu greu o aproximăm şi care ne îndeamnă să credem că nu vom înţelege niciodată traumele vieţii din Orientul Mijlociu..."

Pe lângă Apple, în proiectul Tehran sunt implicate companiile israeliene Cineflix Rights şi Kan 11, anunţă Variety. Poate până la lansarea acestui tentant titlu, Apple TV va fi disponibil şi în România, teritoriu considerat până acum neinteresant pentru gigantul american.

Apple încearcă să-şi consolideze statutul de creator cu greutate pe piaţa TV cu mai multe proiecte internaţionale. Pe lângă Tehran, platforma lucrează acum la Suspicion, un titlu bazat tot pe o producţie israeliană, False Flag, şi cu Uma Thurman în rolul principal. Mai sunt în producţie Pachinko, un serial despre istoria de patru generaţii a unei familii coreene, şi aşteptatul Shantaram, ecranizarea celebrului roman al lui Gregory David Roberts pe care Hollywood-ul se chinuie de 15 ani să o producă, la un moment dat fiind cooptat în rolul principal popularul Johnny Depp. Eroul este interpretat acum de Charlie Hunnam.

Mai jos posterul complet al serialului Tehran, cu protagonista pe fundalul turnului Azadi, simbol inconfundabil al metropolei iraniene.

source:Cinemagia.ro
0