Turneul Internațional de Film pentru Drepturile Omului: premieră în Moldova

Turneul Internațional de Film pentru Drepturile Omului a ajuns în premieră în Republica Moldova odată cu difuzarea la Chișinău și Soroca a filmului elvețian „Cei care muncesc”.

Într-o conferință de presă organizată pe 23 octombrie, Virgiliu Mărgineanu, directorul OWH Studio, a precizat că pelicula are multe mesaje cu care se confruntă și locuitorii Republicii Moldova, transmite noi.md.

„Filmul abordează și problema migrației, și problema drepturilor omului privind munca, și problema familiei, și relația dintre soț și soție, și relația dintre prieteni. Este foarte potrivit să vedem acest film și să ne punem niște întrebări după vizionare”, a spus Virgiliu Mărgineanu. 

Prezentă la conferința de presă, Victoria Nagy Vajga, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a menționat că în Republica Moldova trebuie vorbit cît mai des despre drepturile omului. „Filmele reflectează acest aspect al vieții de zi cu zi. În cazul acestui film reflectă situația din Elveția care, în condițiile de globalizare, este identică cu situația din alte țări, inclusiv din Moldova”, a spus Victoria Nagy Vajga. 

Oficialul a reiterat că fără sprijinul partenerilor externi ar fi fost foarte greu să fie promovate evenimente culturale care să însemne un stil de viață. „Evenimentele culturale aduc o calitate în plus vieții și de asta sper ca cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de cît mai multe astfel de evenimente de calitate”, a precizat secretarul de stat. 

Caroline Tissot, directoarea Biroului de cooperare al Elveției a declarat că filmul „Cei care muncesc” a făcut înconjurul lumii din 2017, fiind difuzat în 45 de țări. „De fapt, acest turneu a început în anul 2017, la împlinirea a 70 de ani de la semnarea Declarației pentru Drepturile Omului”, a spus Caroline Tissot, care a mai precizat că ficțiunea și filmul reprezintă un mediu foarte bun pentru a da naștere la reflecții despre drepturile omului. 

Evenimentul este organizat în cadrul Turneului Internațional de Film pentru Drepturile Omului 2019, un proiect al Festivalului de Film și Forumul Internațional pentru Drepturile Omului și al Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Elveției, realizat cu sprijinul Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului și al Cantonului Geneva.

Află mai multe noutăți pe canalul nostru de Telegram - Afisha.md. 

source:noi.md
1