Muzee

Muzeul Național Găgăuz istoric - etnografic D. Kara-Ceoban

Beșalma, str. Lenin
PlaceImage

На юге Молдовы в 110 км от Кишинёва, в Гагаузии, в с. Бешалма находится Музей Истории и Этнографии единственного православного народа тюрко-язычного происхождения – гагаузов. Одним из выдющихся людей этого народа был Дмитрий Кара-Чобану, писатель, кинорежиссёр, скульптор и художник - знаток гагаузской культуры и фольклора.

La16 septembrie anul 1966 în satul Beșalma a fost fondat primul muzeu de naționalitate găgăuz. În această zi, un bibliotecar local, pe nume D. Karaceoban a primit dreptul de a plasa materialele sale istorice și etnografice, intr-o cladire veche a sovetului sătesc. Deoarece D.Karaceoban, a fost un lucrător științific, slujitorul muzeului, fotograf, director, pictor, lemnar, regizor, artist, dulgher, un cameraman, și Dumnezeu știe încă ce. La început, lucrul era făcut pe bază de voluntariat, și doar după un an colhozul,"Adevărul" a alocat salariu lunar pentru Kara Ceban. De-a lungul timpului, el a obținut recunoaștere parțială și a continuat  colectarea articolelor exponate din satele Bugeacului, treptat mărind  expozițiia muzeului. În curând, printre săteni, au aparut doritori sal ajute.

Zi memorabilă în istoria muzeului este considerat a fi 1 iulie 1969. Din această zi, muzeul a fost luat la întreținerea statului, și în orarul de lucru au fost numiți doi lucrători-director și un secretar. Muzeul făcea parte din grupa IV. Contacte au fost stabilite cu mai mult de 200 de oameni de stiință din diferite țări. Sau colectat exemplare de lucrări științifice rare, care au fost păstrate în academii și institute din diferite țări, cercetarea istoriei folclorului Găgăuziei, etnogeneza, s-a creat propria fonotecă. Cu toate acestea, în muzeul nu erau condiții adecvate de păstrare: imagini unice și lucruri muceghăiau iar lențile de filme se corobăneau. Iubitorii de antichități au continuat să viziteze "mica Găgăuzie". Ministrul Culturii RSSM la determinat pe președintele colhozului S.G. Bogdan să construiască o nouă clădire pentru muzeu. Astfel, muzeu din Beșalma a fost numit filiala, muzeului regional din Comrat, care pe atunci nu exzista. S.G. Bogdan și D,N, Karaceobanu au trebuit să depună rezistență pentru întărirea denumirii de muzeu istoric - etnografic în lista muzeelor de stat ale URSS.

S-au construit săli și fotolaboratoare, birouri pentru personal și depozit, sală pentru cinema - ceea ce nici nu visam câțiva ani în urmă. Dar curând, a devenit clar faptul că noul sediu trebuie să plaseze o nouă expoziție, dar bani numerar iarăș nu erau suficienți. Aici au ajutat entuziaștii: Evdokia Kapaclî, Petru Terzi, Elena Kuru, Maria Mutaf -ei au dăruit  muzeului tot  timpul lor liber. Kara Ceban se deplasa prin satele îndepărtate, inspecta mansarde, scotocea prin gunoi, puțin câte puțin a căutat obiecte de valoare. Multi oameni de știință care au vizitat Beșalma, în acel timp, au numito muncă eroică. Alexandru Ceornîi, un om de știinta de la Leningrad a acordat muzeului mare ajutor - el și-a petrecut vacanța în Beșalma, a tradus în limba rusă lucrări de cercetători străini. În acest lucru, la ajutat M.N. Guboglo, lucrător la Institutul de Etnografie - Micluho Maclay. Muzeul de multe ori era vizitat, de lucrătorii  Academiei de Științe a RSSM- M.V. Marunevici și S.S. Kuroglo. La începutul anului 1975 a fost finalizată formarea  noii expoziții. Muncă efectuată, a fost foarte apreciată, de către comisia de stat, și conducerea a ridicat categoriia muzeu rural, făcînd o excepție. Au menționat extindere muzeului. Biserica, unde a fost planificată pentru a plasa o galerie foto a fost reparată, dar vremurile s-au schimbat și biserica și - a reluat activitatea sa.

ic_coin Created with Sketch.
Intrarea cu plată
ic_parking_ Created with Sketch.
Parcare
Cum să ajung