Vezi de ce Lacul Hillier din Australia are culoarea roz a apei

Lacul Hillier din Australia este cu siguranță una dintre cele mai frumoase creații ale naturii, prin apele roz ce intră în contrast cu verdele pădurilor și albastrul mării. Iată care este explicația acestei culori.

Localizat pe Middle Island, cea mai mare dintre insulele Arhipeleagului Recherche, de pe coasta sudică a Australiei de Nord, Hillier este un lac cu ape roz și sărate. Cu o lungime de aproximativ 600 metri și o lățime de aproximativ 250 m, lacul este separat de Oceanul Indian printr-o plajă cu nisip și înconjurat de păduri dese de eucalipt și arbore de hârtie (niaouli).

Lacul a fost descoperit de Matthew Flinders în 1802, atunci când în timpul unei expediții. Acesta a urcat pe vârful Flinders Peak, cea mai înaltă culme a insulei, și a observat pata de culoare roz perlat. Navigatorul britanic a numit ulterior lacul după William Hillier, un membru al echipajului care murise înainte de plecarea de pe insula Middle.

Singurele organisme vii din Lacul Hillier sunt microorganismele, inclusiv Dunaliella salina, care determină conținutul de sare din lac pentru a crea un colorant roșu care ajută la producerea culorii, precum și bacteriile halofilice din crustele de sare, care, prezente în număr foarte mare, dau apei culoarea roz. 

Spre deosebire de alte lacuri care își modifică culoarea în funcție de adâncime, apa din Lacul Hillier rămâne neschimbată, indiferent de cantitate sau locul de unde este colectată.

În Australia mai există și alte lacuri roz, cum ar fi Lacul Hutt, Lacul Quairading, iar lume cele mai cunoscute sunt Lacul Retba din Senegal, Salina de Torrevieja din Spania, Lacul Dusty din Canada, și Lacul Masazirgol din Azerbaidjan.

source:unica.ro
2