Expoziția multimedia a Victoriei Viprada, Karen Grigoryan și Alex Cosmescu în Muzeul Național de Artă din Moldova

Pe 15 aprilie de la ora 16:00, Muzeul Național de Artă al Moldovei va găzdui vernisajul expoziției multimedia „Through Touch”, proiect al artistei vizuale Victoria Viprada în colaborare cu poetul și filozoful Alex Cosmescu și cu artistul media Karen Grigoryan. Expoziția va avea loc în perioada 15 aprilie - 15 mai 2022.

Expoziția „Through Touch” este un spațiu meditativ în care vizitatorul poate explora liber prin diverse medii (fotografie, instalații, poezie) felul în care își trăiește întruparea, având în vedere că conștientizarea propriului corp este o modalitate de a nu pierde legătura cu sine.

Expoziția are la bază o serie de fotografii realizate de Victoria Viprad care explorează comunicarea tactilă. Dorința de atingere – mai ales atunci când interacțiunea umană este limitată – deschide ușa fanteziei și căutării unor înlocuitori pentru senzațiile pierdute.

Observând modul în care corpul uman interacționează cu natura, cu alte corpuri și cu sine însuși, fotograful se întreabă în ce măsură vizibilul poate deveni tangibil, punând la îndoială legătura dintre aspectul senzual și atingerea reală. O parte din această serie de fotografii a fost inclusă în expoziția principală a festivalului de fotografie Verzasca din Elveția.

Victoria Viprada

Artist vizual, lucrează cu fotografie artistică, video și instalații. S-a născut și locuiește în Chișinău, Moldova.

De-a lungul carierei sale creatoare, Victoria Viprada explorează diverse manifestări ale mediului vizual, formându și propriul alfabet al identității vizuale. Folosind fotografia și instalațiile ca instrumente, ea își construiește calea creativă ca un mod inconștient de a se apropia de ea însăși. 
Victoria lucrează cu teme de atingere, fizicitate, natură, prezență și amintiri nostalgice. Ca tehnici artistice, ea folosește studiul experienței personale, colecționarea, imersiunea profundă, colaborările, cercetarea temelor individuale, lucrul cu spațiul expozițional.

  • Victoria lucrează cu fotografia din 2007. În prezent absolvent al Școlii de Fotografie și Multimedia. A. Rodcenko la Moscova.
  • Membru al Uniunii Fotografilor din Moldova din 2019.

Karen Grigoryan

Artist media moldovenesc de origine armeană.

În munca sa, artistul folosește o combinație de tehnologii generative pentru a crea muzică și efecte vizuale. Folosind tehnologii de cartografiere de proiecție, viziune computerizată și diverse sisteme de senzori, el creează spații interactive pentru imersiune și interacțiune.

Principalele metode ale practicii artistice ale lui Karen sunt lucrul cu întâmplarea, crearea ordinii din haos, precum și interacțiunea privitorului și spațiul digital.

Proiecte anterioare:

  • instalarea mapping interactiv de proiecție „Legenda Vinului – Acasă la Taraboste” pentru Chateau Vartely;
  • spectacole audiovizualeUNDE” – Artcor;
  • efecte vizuale live pentru grupul „Cosmos în buzunar”;
  • spectacole audiovizuale interactive de dans contemporan;
  • Touched with Fire”, spectacole audiovizuale și colaborare artistică cu sculptoarea Valentina Arcadi și fotografa Victoria Viprada.

Alex Cosmescu

Poet și filozof, trăiește și lucrează la Chișinău, Moldova.

Atât în  practica sa filozofică, cât și în cea poetică, Alex explorează două teme principale - încarnarea și limbajul - punând întrebări despre cine suntem, având în vedere că suntem ființe întruchipate care vorbim.

În filozofie, Alex folosește instrumentele fenomenologiei - o descriere precisă a experienței prin studiul experienței structurilor sale de bază. Același gen de orientare către experiență este prezent și în poezia lui Alex: presupunând că atenția față de experiență și exprimarea ei cea mai exactă prin limbaj va face ca această experiență să rezoneze cu cititorul, luminând ceva prezent în experiența proprie a cititorului, atrăgând astfel atenția asupra intersubiectivului. structura.

Cartea de debut a lui Alex Cosmescu este „Un spațiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrățișa” (2013).

Cel mai recent proiect al lui Alex a fost o antologie de poezie românească contemporană, realizată în colaborare cu poetesa bucureșteană Anastasia Gavrilovich - „Cine nu e mângâiat nu există”, cu fotografii de Victoria Viprada.

source:Locals
0