Activitățile culturale în aer liber și spații închise sunt permise

Desfășurarea în aer liber a acțiunilor culturale, organizate de către instituțiile teatral-concertistice și de cinema, este permisă.

Totodată, a fost aprobată și instrucțiunea privind măsurile de prevenire şi control a infecției COVID-19, aplicate la organizarea evenimentelor/acțiunilor culturale în aer liber, de către instituțiile teatral-concertistice şi de cinema. Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a CNESP, 7 septembrie, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Prin urmare, a fost stabilit un set măsuri de precauţie obligatorii, precum: purtarea măștilor, limitarea accesului, măsurarea temperaturii, evitarea cozilor, menținerea distanței fizice între spectatori, dar și între artiști și public ș.a.

Instrucțiunea mai prevede delimitarea clară a spațiului în care se va desfășura evenimentul; evitarea scenelor teatrale care presupun contact fizic apropiat (la o distanță mai mică de 1 metru) mai mult de 15 minute, dar și evitarea organizării comercializării și consumului de produse alimentare şi băuturi alcoolice.

Totodată, acreditarea evenimentelor/acțiunilor culturale în aer liber se va efectua în baza unui demers înaintat la minister cu minimum 3 zile înainte de desfășurarea acestora.

La fel, organizatorii vor informa în mod obligatoriu organele de respectare a ordinii publice despre data, ora şi locul desfășurării evenimentului.

Potrivit instrucțiunilor, de asemenea, MECC va recomanda vânzarea biletelor exclusiv on-line și va solicita ca durata evenimentului să nu depășească 120 de minute.

Directorii instituţiilor teatral-concertistice au fost de acord că respectarea reglementărilor reprezintă o dificultate în plus pentru instituția pe care o conduc, dar au salutat posibilitatea de a organiza evenimente în incinta edificiilor.

Până la sfârșitul săptămânii, aceștia urmează să prezinte ministerului un raport de autoevaluare a nivelului de pregătire a instituției din punct de vedere a posibilității organizării activităților în interior.

Vedeți aici hotărârea nr 29 din 7 septembrie 2020.