Vezi cine sunt câștigătorii Festivalului de Film de la Veneţia 2018

Cea de-a 75-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute. Iată cine sunt marii câștigători ai acestei ediții.

Cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Veneția, organizată de La Biennale di Venezia s-a încheiat la sfârșitul săptămânii trecute, după 11 zile.

Filmul Roma, regizat de Alfonso Cuarón, a fost recompensat cu cel mai important trofeu al festivalului – Leul de Aur. Drama, o producţie Netflix, este inspirată de viaţa regizorului mexican. Acţiunea filmului este plasată în Ciudad de México, în anii 1970, şi are în centru o familie de clasă mijlocie.

Regizorul de origine chineză Zhang Yimou a fost a primit trofeul Jaeger-LeCoultre Glory pentru întreaga carieră, iar actriţa Vanessa Redgrave şi regizorul David Cronenberg au fost omagiați cu Leul de Aur pentru întreaga carieră.

Ediția din acest an a adus în prim plan problema reală a lipsei egalității de gen în cadrul competițiilor de la festivalurile de film. La conferinţa de presă care a avut loc înaintea galei de deschidere, organizatorii au anunţat că vor semna un angajament privind egalitatea de gen, la fel cum au făcut-o anul acesta și cei care se ocupă de Festivalul de Film de la Cannes şi de la Locarno.

Guillermo del Toro, președintele juriului acestei ediții, a vorbit despre nevoia de a avea mai multe femei cineast în cadrul festivalurilor de film. „Avem o problemă reală acum. Este o problemă reală în cultură, în general. Multe dintre vocile care simt nevoia de a fi auzite trebuie să fie auzite. Nu este vorba despre stabilirea unei norme, este vorba despre timpul prezent. Nu este o controversă, este o problemă adevărată, a spus regizorul de origine mexicană. „Cred că ţelul trebuie să fie de 50/50 până în 2020. Dacă este 50/50 până în 2019, cu atât mai bine”, a adăugat el.

Și regizorul francez Jacques Audiard a spus: „În 25 de ani de când particip la festivaluri, nu am văzut multe femei să conducă evenimentele. Am văzut mereu aceleaşi feţe, aceiaşi bărbaţi, chiar dacă în roluri diferite. Sistemul nu funcţionează şi trebuie făcută o schimbare”.

Pentru al doilea an consecutiv, în competiţia Festivalului de Film de la Veneţia s-a aflat un singur film semnat de o femeie, respectiv The Nightingale, de Jennifer Kent.

O altă controversă a fost alegerea în selecţia festivalului a şase producţii Netflix, patru dintre acestea fiind înscrise în competiţie, iar două în afara ei. Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă a criticat decizia festivalului de a prezenta producții Netflix în competiţia oficială. Motivul ar fi că majoritatea filmelor urmează să fie lansate online, iar cele care vor fi lansate pe marele ecran vor rula în puține săli.

Lista completă a câştigătorilor: 

Premii Veneția 75
- Leul de Aur pentru cel mai bun film – Roma
- Leul de Argint – Marele premiu al juriului – The Favourite
- Leul de Argint pentru cel mai bun regizor – Jacques Audiard, The Sisters Brothers
- Coppa Volpi pentru cel mai bun actor – Willem Dafoe, At Eternity’s Gate
- Coppa Volpi pentru cea mai bună actriţă – Olivia Colman, The Favourite
- Cel mai bun scenariu – Joel şi Ethan Coen, The Ballad of Buster Scruggs
- Premiul special al juriului – The Nightingale
- Premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun tânăr actor/ actriţă – Baykali Ganambarr, The Nightingale

Premii Competiţia Orizzonti
- Cel mai bun film – Kraben Rahu
- Cel mai bun regizor – Emir Baigazin, The River/ Ozen
- Premiul special al juriului Orizzonti – Anons
- Cel mai bun actor – Kais Nashif, Tel Aviv on Fire
- Cea mai bună actriţă – Natalya Kudryashova, The Man Who Surprised Everyone
- Cel mai bun scenariu – Pema Tseden, Jinpa
- Cel mai bun film de scurt metraj – Kado
- Premiul Luigi De Laurentiis pentru film de debut – The Day I lost my Shadow

Premii Venice Classics
- Cel mai bun film restaurat – La Notte di San Lorenzo
- Cel mai bun documentar în cinema – The Great Buster: A celebration

Premii Virtual Reality
- Cel mai bun film – Spheres
- Cea mai bună poveste VR – L’Île des Morts
- Cea mai bună experiență VR – Buddy VR

source:Glamour.ro
0