Pictura lui Andy Warhol a fost vândută cu 195 de milioane de dolari

Publicat: 11 mai 2022

Renumitul portret a lui Marilyn Monroe numită Shot Sage Blue Marilyn a fost vândut la Christie's pentru 195 de milioane de dolari.

Astfel, poza a stabilit mai multe recorduri deodată. A devenit cea mai scumpă operă de artă a secolului al XX-lea și a doua cea mai scumpă operă de artă din istorie, după Salvatorul lumii a lui Leonardo da Vinci (450 de milioane de dolari).

Portretul a fost creat de Warhol folosind serigrafie în 1964. Artista a realizat câteva zeci de imagini ale actriței în culori diferite, dar exemplarul vândut este de o valoare deosebită: în același an, artista Dorothy Podber a venit la atelierul lui Warhol și a început să tragă în tablouri cu un pistol. Tabloul care a fost vândut a primit și găuri de glonț, ceea ce se reflectă în titlul său.

Dealer-ul de artă Larry Gagosian a devenit noul proprietar al tabloului. Portretul a fost oferit de Fundația de Caritate Thomas și Doris Amman. Toate veniturile din vânzarea fondurilor pe care urmează să le trimită pentru a finanța activitatea fondului.

source:Afisha.md
0