Making-of FOSFOR: toate secretele festivalului

FOSFOR este un festival cu adevărat unic. În Moldova există numeroase evenimente muzicale, însă de muzică electronică – doar unul. FOSFOR combină într-un mod surprinzător lumina, adrenalina sălbatică a muzicii și dragostea publicului, datorită căreia fiecare ediție este specială.

Cum a început totul?

Primul nostru festival FOSFOR a avut loc în anul 2016. Pe atunci, colegii de la Sporter, care se pregăteau de „Sea Mile”, au rugat echipa Afisha.md să-i ajute la organizarea unui mic afterparty. Entuziasmată și dornică de a crea ceva original, echipa noastră a muncit cu atâta tragere de inimă, încât ”afterparty-ul” nostru s-a transformat într-un adevărat festival.

Fiind un eveniment spontan, pentru a-i da o denumire, n-am avut la dispoziție decât 3 săptămâni. Tot în această perioadă trebuia să ne gândim la o campanie de publicitate, să selectăm Dj-ii și să punem la punct toate detaliile organizatorice. Într-un final, luminile, culorile și dinamismul muzicii electronice, ne-au inspirat să numim festivalul - FOSFOR.

Ne-am așteptat că evenimentul va crea interes pentru maxim 3 000 de oameni, de aceea, toate calculele au fost efectuate în baza acestei cifre. Dar, după cum s-a dovedit, primul „FOSFOR” a adunat peste 10 000 de oameni pe malul lacului Ghidighici. A fost neașteptat, dar foarte plăcut!

2 luni mai târziu, am organizat următorul festival FOSFOR, de data aceasta, la Tiraspol. Din moment ce Tiraspolul se află în Transnistria, am trecut printr-o mulțime de negocieri cu administrația locală, controale vamale, declarații și tot felul de documente. Doar imaginați-vă, în timpul organizării festivalului, a trebuit să completăm 6 497 declarații de transportare a mărfurilor.

O altă problemă, sau mai degrabă un incident, a apărut din vina unui „joker”, care în ajunul evenimentului a spus că în cadrul acestuia va avea loc un atac terorist. Autoritățile locale au reacționat atât de scrupulos la siguranța publicului, încât au stabilit un nou record - cel mai mare număr de polițiști la festival. După cum vă dați seama, nu a avut loc niciun fel de atac terorist, iar FOSFOR a adunat încă 8 000 de spectatori.

FOSFOR 2017, Horești

Această ediție a festivalului FOSFOR a fost cea mai dificilă pentru noi, iar asta din mai multe motive. În primul rând, ne-a luat mult timp să găsim un loc potrivit, care să corespundă tuturor cerințelor: să fie la cel puțin 2 km de orice localitate din jur, o zonă extinsă și să aibă accesibilitate la transportul public. Pe atunci erau puține astfel de locuri în apropierea Chișinăului, așadar ne-am oprit la aerodromul din Horești. 

Odată ce am stabilit locul, am pornit și pregătirile. De data aceasta, echipa noastră lucra cu încă mai multă ambiție, deoarece se aștepta la un număr și mai mare de spectatori. Am organizat mai multe zone de bar, am instalat pentru prima dată o zonă „cash-free” - oaspeții noștri puteau achita mâncarea și băuturile cu ajutorul cardului bancar.

A doua problemă a fost vremea. Cu două zile înainte de FOSFOR, Moldova a fost copleșită de un adevărat muson tropical. În ziua evenimentului, vântul puternic a răsturnat aproape tot ce deja era instalat: barurile, frigiderele, iar ziua, căldură anormală (38 grade la umbră) ardea tot oxigenul din aer. În pofida timpului de afară, am dat startul festivalului! 

De data aceasta ni s-au alăturat 24 000 de oameni. Așa ceva nu a mai fost niciodată! După miezul nopții însă, urma să cadă o ploaie puternică. De fapt, a fost mai mult decât o ploaie, a fost o adevărată furtună care ne-a ”acompaniat” la festival până la ora 5 dimineața.

În ciuda tuturor dificultăților, FOSFOR 2017 a înregistrat un adevărat record. Doar uitați-vă la aceste cifre: au fost băute 5 tone de bere și peste 60 de tone de apă, 40 de tone de cocktailuri și 5 tone de băuturi energizante, iar la toate acestea se adaugă și 13 000 de hamburgeri! Impresionant, nu-i așa?

FOSFOR 2018, GOODZONE

Conform tradiției, pregătirile pentru FOSFOR au început cu căutarea locului de desfășurare. În cele din urmă, am decis să ne întoarcem acolo, unde a început totul - la Ghidighici. Din motiv că am căutat locul foarte mult timp, a trebuit să reducem timpul oferit campaniei de publicitate. În plus, vremea a decis să facă din nou ”ajustări”: cu cât festivalul era mai aproape, cu atât mai clar devenea faptul că iar va ploua.

De data aceasta, FOSFOR a ales teritoriul GOODZONE. Denumirea am inventat-o singuri, deoarece nu puteam numi altfel o zonă mare pe malul lacului, care „ne promitea” o distracție pe cinste.

Pentru a transforma teritoriul în unul atractiv și potrivit pentru un festival, a trebuit să muncim din greu: să nivelăm solul, să tăiem arbuștii și să cosim iarba. Cu câteva zile înainte de FOSFOR a început să plouă. Teritoriul a fost inundat și aproape spălat, așa că a trebuit să nivelăm totul din nou, să umplem gropile cu moloz și să acoperim o parte a teritoriului cu paleți.

Eram agitați, descurajați și ne făceam griji că nu va veni nimeni, dar aproape de începutul evenimentul oaspeții au început să apară. Vremea rea „i-a înghesuit” sub umbrele, însă aproape de ora 20:00, ploaia s-a mai potolit și a dat undă verde distracției.

Apropo, în anul 2018 intrarea a fost cu plată, deoarece teritoriul nu ar fi putut găzdui mai mult de 20.000 de spectatori. De asemenea, am creat zone foto în care oaspeții să poată face fotografii interesante ca amintire. Într-un final, rețelele de socializare au fost invadate de postări și fotografii cu hashtag-ul #fosfor2018.

În acest an, pe 6 iulie, FOSFOR îi invită din nou pe toți fanii muzicii electronice să se alăture celor mai buni DJ-i moldoveni și străini! 

Evenimentul se va desfășura pe teritoriul GOODZONE (malul drept al lacului Ghidighici, alături de piscina GOA). 

Vino să petrecem împreună 11 ore sub cerul înstelat și să dansăm pe ritmurile incendiare ale celor mai tari Dj-i!  

Biletele online la festival pot fi achiziționate pe site-ul Afisha.md, precum și în aplicația Coca-Cola. Biletele fizice sunt disponibile la oficiul companiei Simpals, situat pe adresa: str. Calea Orheiului 28/1, sau în orice magazin din rețeaua Enter.

source:Afisha.md
0