Cântă Cucu-n Bucovina, într-un cover inedit cântat de două moldovence

Două moldovence, care au cunoscut succesul în întreaga lume datorită talentului deosebit în muzică, și-au unit forțele și au realizat o colaborare superbă.

Soprana Valentina Naforniță și violinista Rusanda Panfili cântă împreună celebra melodie „Cânta Cucu-n Bucovina”, transmite Știri.md cu referire la ea.md.

„Cu drag și mare dor de casă va cântăm acest cântec vouă dragilor. Sperăm că toți sunteți bine, sănătoși și fericiți alături de cei dragi. Cu trei săptămâni în urmă împreună cu Rusanda Panfili și cu Ștefan Panfili am realizat acest minunat video.

Condițiile ca și condiții de pandemie, menținând distantă socială, înregistrând separat, Rusanda orchestrația la ea în studio, iar eu vocea la mine în sufragerie.

Iar când s-a făcut mai cald am mers afară aproape de casele noastre într o mică pădurice și am și filmat. Sperăm să vă placă”, a scris soprafa pe pagina sa de facebook. 

Istoria îndrăgitului cântec…

Despre cântecul,„Cântă cucul în Bucovina” sau (Cântă cucul bată-lvina;Cântec pentru Bucovina; Bucovina plai cu flori) putem spune că este mai mult decât o doină sau cântec obișnuit.

Acest „imn” evocă o pagină de istorie pură a românilor de la începutul secolului al XX–lea. A fost scris de un director de bibliotecă, Constantin Mandicevschi.

Versurile sunt originale, iar melodia este un cântec de jale bucovinean adaptat.

A fost o „comandă” de la ministrul Spiru Haret omul care a dat numele unui crater de pe Lună, care, ajutat de prietenul său Nicolae Iorga,vor să renască spiritul unei Românii ciuntite din toate părțile, organizat, la 1904, festivitățile de comemorare a 400 de ani de la moartea lui Ștefan cel Mare.

source:ea.md
11