Выставки
всё время
Февраль
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Вс
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
от 587 лей
Что происходит
Анастасия Барбэ представит Молдову на конкурсе «Славянский базар»

Что происходит
Егор Крид представил романтичный клип на песню "Время не пришло"

Что происходит
Warn. Brothers выпустили новый трейлер фильма "Покемон. Детектив Пикачу"

Кто есть кто
С днем рождения: Джон Траволта отмечает 65-летний юбилей

Что происходит
Лучшим фильмом берлинского кинофестиваля назвали “Cинонимы”

Expoziția "Artă tradițională chineză"

Expoziția prezintă o serie de lucrări de grafică, artă decorativă și sculptură mică din Colecția de artă chineză din patrimoniul Muzeului Național de Artă al Moldovei. 

Lucrările de grafică “Nianhua – Imagini de Anul Nou” ocupă un loc aparte în cadrul expoziției, evocând unul dintre cele mai vechi obiceiuri din China - înfrumusețarea, în ajunul Anului Nou Lunar, a locunțelor cu diverse imagini în culori strălucitoare și de o finețe deosebită, elucidând tematici diferite, mult îndrăgite de chinezi. 

Nianhua încadrează în sine o largă diversitate tematică: personaje istorice și legendare, subiecte religioase, scene din folclorul chinez, subiecte din opere și romane istorico-literare, scene teatrale, scene de gen ș.a. Datorită unei vaste răspândiri și a diversității tematice, caracteristicile lucrărilor diferă de la o regiune la alta, păstrând amprenta stilurilor, tradițiilor și identității locale. 

Din categoria lucrărilor cu caracter religios fac parte nianhua-icoane, redând unul sau mai multe personaje, distribuite în registre, conform rangurilor. Nelipsite sunt și reprezentările celor opt nemuritori, sfinții protectori din religia taoistă, considerați aducători de noroc, bogăție și siguranță în casele oamenilor. 

Unul dintre cele mai îndrăgite și mai vechi personaje legendare, este considerat Men-Sheni–Ocroritorul ușilor și al porților. Astfel, pentru a-și apăra casele împotriva pătrunderii spiritelor rele și a demonilor, pe ușile din interiorul și din exteriorul caselor și pe porți, se lipeau foi cu imaginile acestuia, reprezentat în chip de luptător fioros, neînfricat, purtând armură și arme. 

Un alt subiect, frecvent ilustrat în Nianhua este Tianhepei, o legendă care redă o impresionantă poveste de dragoste dintre un băiat-cioban și o fată–țesătoare. 

Dorințele și urările de bun augur, sunt reflectate prin diverse personaje și atributele acestora, exprimând cele mai obișnuite cerințe ale oamenilor: prosperitate, nașterea copiilor, în special a băieților, roadă bună, succese la învățătură și în afaceri. Printre acestea se numără și imaginile cu băieței cu obraji rotunzi și rumeni, cu tunsoare specifică, însoțiți de atribute. 

Indiferent de tematică și de schimbările prin care a trecut de-a lungul anilor, Nianhua continuă să fascineze prin ingeniozitatea chipurilor, simplitatea tehnicii, laconismul mijloacelor artistice și coloritul viu, păstrându-și strălucirea neatinsă, parcă, de patina timpului. Prin refracția lor deosebită, acestea exprimă întreaga complexitate a culturii spirituale chineze.

Obiectele de artă decorativă și sculptură mică realizate în porțelan, lemn, fildeș, bronz - parte componentă a artei tradiționale chineze, vin să completeze expoziția prin finețea și eleganța lor.

Дата и время:
19 февраля 2019 - 3 марта 2019
Контакты:+37322241312
Что происходит
Анастасия Барбэ представит Молдову на конкурсе «Славянский базар»

Что происходит
Егор Крид представил романтичный клип на песню "Время не пришло"

Что происходит
Warn. Brothers выпустили новый трейлер фильма "Покемон. Детектив Пикачу"