Spectacole online în carantină: artiștii de la noi își bucură fanii

Au schimbat publicul din sală pe cel virtual. Mai mulți artiști din ţară au decis, pe timp de carantină, să îi bucure pe fani cu spectacole online. 

Unii au ales să susțină mici concerte, în care interpretează piesele preferate ale admiratorilor, alții le oferă lecții online sau poartă discuții la diverse teme de actualitate. Mai mult, actorii de teatre promit că pregătesc pentru public spectacole online care vor putea fi urmărite gratuit.

Câștigătoarea etapei naționale a concursului Eurovision 2020, Natalia Gordienco a decis să își încânte fanii cu un concert susținut de acasă. Aseară, timp de aproximativ două ore, artista a interpretat piesele preferate și a interacționat cu urmăritorii săi de pe o rețea de socializare.

Nici spectacolele teatrale nu se mai ţin, aşa că Elena Grădinaru, fondatoarea unei companii de animatori, povestește că în această perioadă îi îndeamnă pe părinți și copii să le urmărească piesele montate anterior în scenă. Acestea sunt plasate pe internet.

Situația actuală, spune Elena, le aduce mari pierderi, însă artiștii își păstrează speranța. În scurt timp, aceasta promite că trupa sa va veni cu o surpriză pentru fani.

"La moment facem primii pași pentru a elabora un produs online, doar că suntem puși în gardă pentru că piața locală nu este pregătită să consume cu plată un produs cultural pe online. Totuși aceste spectacole online sunt o speranță pentru noi și urmează doar să vedem ce rezultate vom înregistra", a menționat Elena Grădinaru.

Nici în sala teatrului de păpuşi "Guguță” nu se mai joacă spectacole deja de două săptămâni". De atunci, actorii nu au mai revenit nici pe scenă, dar nici în incinta instituţiei. De dorul publicului, o parte dintre ei, mai exact trupa "NightGuguţă" a lansat, sesiunile live pe instagram la care abordează diverse teme sociale.

"Subiecte scurtuțe, ca să nu plictisească lumea, dar ca să fie interesant, interactiv cu urmăritorii", a precizat Gabriela Lungu, directorul teatrului de păpuşi ''Guguţă''.

Directorul teatrului de păpuşi, Gabriela Lungu, afirmă că, între timp, actorii vor ieşi la muncă numai pentru repetiţii, iar spectacolele pentru pici, care au fost montate anterior, vor fi prezentate online.

"Avem o parte din spectacole filmate profesionist cu camere profesioniste, o parte sunt filmate mai puţin profesionist, dar le avem. De aia o să riscăm şi sper să nu vă supăraţi pe voi dacă nu vor fi toate foarte, foarte profesioniste filmate", a spus Gabriela Lungu.

Deocamdată, atât spectacolele, cât şi sesiunile online vor fi gratuite. Asta deşi, în această perioadă, instituţia culturală suportă pierderi financiare enorme. Teatrul este finanţat parţial de stat.

"Patruzeci de procente din buget noi ni-l facem singuri şi era foarte bine cu spectacole, pentru că, teatrul „Guguţă” se ocupă doar de spectacole. Câştigul îl avem doar din spectacole", a menționat directorul teatrului de păpuşi ''Guguţă''.

Unii artiști au decis în această perioadă să îşi educe publicul. Fondatorul Festivalului Moldo Crescendo, pianistul Marcel Lazăr oferă ore de pian online.

"Brahms ne lasă nişte foi cu liniuțe şi puncte unde se adună notele. Mai scrie titlul Sonată. Sonată înseamnă o piesă despre ceva. Muzicianul trebuie să caute ce este în spatele acestei idei şi să transmită aceasta publicului, fiind foarte subiectiv", a punctat Marcel Lazăr, pianist.

source:publika.md
0