Cine a fost Mata Hari? Fotografii superbe cu originala femme fatale

In 1917, dansatoarea si curteazana Mata Hari a fost descrisa de acuzatorii sai ca fiind "perhaps the greatest woman spy of the century."

Mata Hari a fost acuzata de francezi pentru ca a spionat pentru germani, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Se spune ca ea este responsabila pentru moartea a aproximativ 50.000 de soldati, iar actiunile sale au fost numite ca fiind lipsite de orice urma de umanitate.

Intr-o alta perspectiva, Mata Hara nu a fost doar un spion, ci si o victima a barbatilor determinati sa-i sacrifice viata pentru erorile guvernului.

1.jpg
Mata Hari a fost numele de scena pentru Margaretha Geertruida Zelle, nascuta in Leeuwarden, Olanda, pe 7 august 1876. Biografia ei este in egala masura o poveste despre o femeie puternica si independenta, cat si despre o femeie care a avut de-a face cu esecul, prostia si brutalitatea barbatilor din viata ei.

Margaretha s-a casatorit cu Captain Rudolf MacLeod pe cand avea doar 18 ani. MacLeod era un betiv brutal care o batea deseori pe Margaretha. Avea si o amanta si s-a imbolnavit de sifilis.

Margaretha a avut doi copii cu MacLeod - Norman-Jon, care a murit la 3 ani din cauza complicatiilor la tratamentul pentru sifilisul mostenit, si o fiica Louise-Jeanne, care a murit la 21 de ani, tot din cauza complicatiilor sifilisului.

2.jpg

3.JPG
Pentru a scapa de violentele sotului, eroina noastra a inceput sa invete dansul traditional indonezian si a adoptat numele de Mata Hari - care inseamna "eye of the day" sau "sun".

Cei doi s-au despartit in 1902, iar Mata Hari s-a mutat la Paris cu fiica ei, unde s-a intretinut din banii pe care-i facea ca model. A lucrat chiar si intr-un circ, insa tot atunci a inceput sa performeze ca o dansatoare exotica. Mata Hari a fost practic o pioniera a dansului modern.

4.JPG

7.jpg
In 1905, Mata Hari a ajuns faimoasa si avea show-uri in toata Europa. Dansurile sale o lasau aproape goala - ea isi acoperea doar sanii, constienta fiind de marimea lor.

Mata Hari, asa cum ne asteptam, a fost curtata de foarte multi barbati bogati si a devenit curtezana, cuvant elegant pentru "prostituata de lux". Tocmai accesul ei la acesti barbati influenti, atat din sfera politica, cat si din sfera armatei, i-a facut pe britanici si pe francezi sa o considere spioana.

In 1915, Mata Hari s-a simtit prea batrana pentru a-si face numerele erotice, asa ca s-a retras in glorie din lumea scenei. Ea era indragostita de un pilot rus pe numele de Vadim Maslov. Atunci cand Vadim a fost impuscat pe Frontul de Vest, Mata Hari a cerut permisiunea sa-l viziteze la spital. Ea era o olandeza care voia sa ajunga in Olanda neutra in timpul Primului Razboi Mondial, asa ca trebuia sa cearta permisiune pentru a putea calatori in si din tarile aflate in conflict.

5.JPG
Ea continua sa-si pastreze relatiile amoroase cu barbatii bogati in Franta si a continuat sa atraga atentia britanicilor din cauza drumurilor pe care le facea spre Olanda. Atunci cand a aplicat pentru a-si lua viza sa-si viziteze iubitul, Mata Hara a fost constransa sa devina spion pentru francezi.

Practic, daca voia sa-si vada iubitul trebuie sa adune informatii de la cativa colonei germani, dar in mod special sa incerce sa aiba o relatie cu Printul Wilhelm si sa sustraga de la el informatii valoroase. De asemenea, i s-au oferit si foarte multi bani pentru acest deal.

6.jpg
Mata Hari s-a dus in Germania, insa acestia stiau ca este spioana, motiv pentru care i-au dat informatii false. Plus de asta, au expus-o ca fiind agent dublu si le-a spus celor de la Deuxième Bureau (serviciile secrete franceze) ca ea este de fapt spion pentru germani. Mata Hari nu era, ci a fost doar un pion in acest joc.

Francezii au continua sa fie suspiciosi. In decembrie 1916, ei i-au dat lui Mata Hari cateva informatii despre sase agenti aflati pe campul de lupta - cinci dintre ei erau agenti dubli si lucrau si pentru germani, iar al saselea era agent dublu care lucra pentru francezi. Atunci cand cel de-al saselea agent a fost arestat si executat de germani, francezii au crezut ca Mata Hari este spioana.

8.jpg

9.jpg
Pe 13 februarie 1916 ea a fost arestata pentru spionaj, in urma unui proces unde a fost gasita vinovata fara sa fie intrebata nimic. Capitanul Georges Ladoux, cel care a constrans-o sa devina spion pentru francezi, a pregatit cazul impotriva ei. Evident, a castigat.

Procesul lui Mata Hari a ajuns pe prima pagina a ziarelor din toata Franta. Presa lucra cu autoritatile franceze pentru a putea da versiunea autorizata a evenimentelor. Maslov ar fi putut sa o salveze, dar a refuzat sa depuna marturie in apararea ei.

Nu au fost niciodata dovezi reale in ceea ce o priveste pe Mata Hari, insa ea a fost condamnata la moarte.

13.jpg
Mata Hari a fost executata pe 15 octombrie, 1917. Ea a refuzat sa fie legata la ochi. A trimis bezele catre soldatii care urmau sa o impuste. Avea doar 41 de ani.

10.jpg

11.jpg

12.jpg

14.jpg

15.jpg