Top-10 filme ce insuflă curaj pentru a-ți schimba viața

„Lumea nu este numai lapte și miere. E un loc foarte rău și îngrozitor; te va îngenunchea și ține în genunchi mereu dacă îi dai voie. Nici tu, nici eu, nimeni nu poate lovi atât de puternic precum o face viața... Totul este despre cât de tare te lași doborât și despre a continua să mergi mai departe”, spunea personajul lui Sylvester Stallone, Rocky Balboa, în filmul Rocky.

Iată o serie de filme Top-10 filme ce insuflă curaj pentru a-ți schimba viața, alese de Jon Fitzgerald, fondatorul website-ului Filmmaking for Change: Make Films that Transform the World. Sunt producții care au puterea să ne insufle curaj să răzbim prin această viață plină de obstacole, deziluzii, nereușite și să privim partea plină a paharului. În fond, viața este un roller coaster de suișuri și coborâșuri iar ce trebuie să învățăm este să savurăm victoriile și să privim mai cu îngăduință eșecurile.

Rocky (1976)

Povestea pugilistului Rocky Balboa, un bărbat dintr-un mediu defavorizat, ce se antrenează în condiții mizere, dar care are şansa unei confruntări cu Apollo Creed, campionul mondial la categoria grea, pe care îl învinge, a devenit emblematică pentru cinema-ul american. Este filmul care l-a transformat pe Sylvester Stallone într-un adevărat star la Hollywood. Realizat cu un milion de dolari, va avea încasări de 225 de milioane şi va câştiga trei Oscaruri, inclusiv cel pentru Cel mai bun film (în 1977). Scenariul scris de Stallone a primit şi el o nominalizare la Oscar.

The Shawshank Redemption (1994)

„Dacă vrei să trăiești, fă eforturi”/“Get busy livin’, or get busy dyin’...”, spunea Andy Dufresne, în filmul The Shawshank Redemption/Închisoarea îngerilor. Obligat să execute o sentinţă nedreaptă, fostul bancher Andy Dufresne (Tim Robbins) are parte în lungii ani de închisoare de o transformare emoţională hotărâtoare, însă greutăţile vieţii de după gratii nu îl fac să renunţe la o posibilă „izbăvire” prin forţe proprii, aşa că vreme de două decenii sapă un tunel care îl ajută până la urmă să treacă dincolo...

Sub bagheta regizorală şi scenaristică a lui Frank Darabont, Robins şi Morgan Freeman oferă interpretări de excepţie, semnalate de altfel şi de nominalizările la Oscar primite.

Good Will Hunting (1997)

„Unii nu pot crede în ei înșiși până ce altcineva crede în ei”, spunea Sean Maguire, în filmul Good Will Hunting. Pe Will Hunting (Matt Damon) nu-l deranjează faptul că e un simplu băiat de serviciu care spală coridoarele prestigioasei universități MIT. Dar e genul care nu refuză nici o provocare... 

Așa se face că într-o zi, fără să-l vadă nimeni, rezolvă pe tablă o problemă pe care prof. Lambeau (Stellan Skarsgaard) o alesese că să își încuie studenții. Uluit de soluția găsită și de faptul că nimeni nu îndrăznește să o revendice, prof. Lambeau se hotărăște să îl găsească pe autor. Will Hunting, băiatul care spăla pe jos, e de fapt un geniu matematic și, când îl descoperă, Lambeau refuză să-l lase să se irosească. 

Erin Brockovich (2000)

„Pentru prima dată în viață, oamenii au ajuns să mă respecte. Vă rog nu îmi cereți să renunț la asta”, spunea  Erin Brockovich. Este povestea unei femei obișnuite, care a realizat lucruri extraordinare atunci când i s-a dat ocazia. Ea a avut încredere în sine și în ceea ce era corect. Nu s-a mulțumit cu „nu” drept răspuns și a făcut dreptate pentru cei care ar fi fost uitați dacă ea n-ar fi pus atâta pasiune pentru cazul lor. Într-o lume în care eroii sunt adesea într-un număr foarte mic, povestea lui Erin Brockovich ne aduce aminte de puterea spiritului uman.

Pasiunea, tenacitatea și dorinta ei neclintită de a lupta pentru drepturile concetățenilor săi au sfidat un destin potrivnic. Erin descoperă din întâmplare câteva dosare medicale plasate în niște fișiere funciare la cabinetul avocatului ei. Ea descoperă în urma unei investigații o afacere de mușamalizare a unui caz privind contaminarea apei dintr-o mică localitate, ce a cauzat boli grave în rândul populației.

Life Animated/Viaţa ca un desen animat (2016)

Mica Sirenă, The Lion King și alte animații au ajutat un tânăr diagnosticat cu autism să își dezvolte abilitățile de citit, scris și comunicare. Nominalizat la Oscar în 2017 pentru cel mai bun documentar această poveste despre triumf și piedici celebrează speranța și condiția umană.

Alive Inside

Asistentul social Dan Cohen, prin organizația lui non-profit Music and Memory pledează pentru folosirea muzicii ca terapie la bolnavii cu demență. Vedem pe parcursul filmului cum acești pacienți care nu vorbesc de ceva vreme încep să zâmbească auzind muzica și că viața li se reaprinde în priviri. Cu adevărat inspirațional, filmul a primit premiul publicului la Festivalul de la Sundance.

Viața lui Pi/Life of Pi (2012)

Povestea unui tânăr care supraviețuiete în largul oceanului, luptând cu pericolele, oferă o lecție despre fiecare dintre noi dar și despre relația cu Divinitatea, folosindu-se doar de un băiat, o barcă și un tigru. Este povestea extraordinară a lui Pi și a unui tigru fioros ca singur tovarăș al său. 

Lecția filmului e legată de povestea pe care tu, ca privitor, alegi să o crezi. Ești o persoană care crede doar ceea ce vede sau una care crede în miracole? Clinicianul notează că băiatul spune o vorbă de duh - „toată viața devine un gest de a lăsa în urmă dar ce doare cel mai mult e a nu-ți lua un răgaz pentru a spune la revedere”.

Culoarea sentimentelor/The Help (2011)

Acest film este emoționant în mai multe feluri. Sunt multe personaje cu care poți rezona și care te pot inspira. De la cei care și-au riscat viața și locul de muncă până la cei care și-au riscat relațiile și reputația pentru ca adevărul și poveștile reale ale celor care au trăit o viață de opresiune și de maltratare să fie cunoscute de toată lumea. Aceste femei curajoase s-au unit, indiferent de consecințe, pentru a se asigura că poveștile lor au fost spuse. 

Acțiunea se desfășoară în Jackson, Mississippi, în anii ‘60. Povestea pune în scenă relația care se construiește între trei femei diferite, dar extraordinare, o prietenie greu de imaginat, consolidată în jurul unui proiect editorial secret, care încalcă normele sociale și care le supune pe cele trei femei unui mare risc.

Zbor deasupra unui cuib de cuci/One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

Ar putea părea o alegere care nu este evidentă pentru toată lume, dar este într-adevăr o poveste despre posibilitate, speranță și despre ce se află în fiecare dintre noi. Este povestea unui om care a simulat boala psihică pentru a evita pedeapsa. Este pus alături de persoane care se identifică din păcate cu boala. El le-a arătat că pot avea un scop în viață, speranțe și vise și că ar fi bine să-și dea singuri o șansă la fericire.

Viața e frumoasă/La vita è bella (1997)

Este o poveste minunată care arată până unde ar merge un tată ca să-și protejeze fiul de ororile și realitățile războiului. El își folosește dragostea și imaginația pentru a crea o lume plină de frumos și speranță, așa încât copilul lui să nu trăiască realitățile întunecate care se întâmplă în jurul lui.

source:Eva.ro
0