Noul serial cu Al Pacino a fost criticat dur

Memorialul Auschwitz a criticat abordarea aleasă de autorii serialului „Hunters”, numind prezentarea Holocaustului în poveste o „prostie periculoasă”.

Serialul „Hunters", cu Al Pacino în unul dintre rolurile principale, a avut premiera vineri. Seria spune povestea unui grup din New York-ul anilor '70 care vânează nazişti integraţi în societatea americană. Una dintre cele mai controversate scene arată un joc de şah într-un lagăr nazist, unde în loc de piese sunt folosiţi oameni obligaţi să ucidă.

Cei de la Memorialul Auschwitz, care gestionează muzeul deschis în locul în care a funcţionat fostul lagăr nazist din Polonia, a criticat pe Twitter scenele din serial, reproșând lipsa de acurateţe şi implicaţiile riscante.

„La Auschwitz a fost multă suferinţă şi durere, prezentate în mărturiile supravieţuitorilor. Inventarea unui joc de şah nu numai că este o prostie periculoasă şi o caricatură. De asemenea, îi invită pe cei din viitor să nege ce s-a întâmplat. Cinstim victimele păstrând acurateţea faptelor”, au scris reprezentanţii muzeului.

Memorialul a criticat Amazon şi pentru anumite cărţi pe care le oferă utilizatorilor, volume pe care le-a descris drept ”propagandă nazistă antisemită odioasă şi virulentă”.

Creatorul şi producătorul executiv al seriei „Hunters”, David Weil, a răspuns la scurt timp: „Chiar dacă «Hunters» este o poveste dramatică în care apar, în cea mai mare parte, personaje fictive, ea este inspirată de evenimente reale. Dar nu este un documentar. Şi nici nu şi-a propus să fie”, a spus Weil.

Creatorul seriei a explicat şi faptul că scena de şah a fost concepută tocmai „pentru a contracara în forţă variantele revizioniste şi minimalizarea faptelor naziste, arătând în cel mai exagerat mod- cinstit la nivelul reprezentării- sadismul şi violenţa pe care au dezlănţuit-o naziştii asupra evreilor şi altor victime”.

Cineastul susţine că „reprezentările simbolice” ale Holocaustului permit publicului ”să înţeleagă mai bine trauma Shoah-ului şi oferă sensuri care au legătură cu prezentul imediat”.

„Le sunt veşnic recunoscător celor de la Memorialul Auschwitz pentru activitatea lor esenţială pentru păstrarea vie a amintirii victimelor şi a supravieţuitorilor, cum a fost şi bunica mea Sara Weil", a declarat Weil. „Cred că suntem în cea mai mare măsură de aceeaşi parte şi avem în vedere aceleaşi scopuri. Sper să putem continua discuţia privind atingerea acestor scopuri”, a notat cineastul.

Memorialul a mai criticat Amazon şi în perioada Crăciunului. În urma criticilor, platforma online a retras de la vânzare mai multe ornamente de Crăciun care făceau trimitere la lagărul de concentrare de la Auschwitz.

source:Digi24.ro
1