Mary Poppins Revine: o poveste despre optimism, dragoste şi puterea vindecătoare a râsului

În noua mega producţie marca Disney „Mary Poppins Returns/ Mary Poppins Revine”, un musical original care ţese noi aventuri pentru celebra dădacă, Mary Poppins e gata să ofere o mână de ajutor tinerei generaţii a familiei Banks, care se confruntă cu o pierdere personală grea, scrie one.ro.

Filmul „Mary Poppins Returns/ Mary Poppins Revine” va avea premiera în Republica Moldova pe 3 ianuraie.

În regia lui Rob Marshall şi plecând de la un scenariu original semnat de David Magee, noua producţie îi are în distribuţie pe Emily Blunt, Lin-Manuel Miranda, Ben Whishaw, Emily Mortimer, Julie Walters, Pixie Davies, Nathanael Saleh, alături de Colin Firth şi Meryl Streep. Acest musical are coloana sonoră semnată de Marc Shaiman, iar versurile sunt semnate de Shaiman şi Scott Wittman.

O poveste nou-nouţă

În Londra de după Marea Criză (atunci când cărţile au fost scrise), Michael Banks (interpretat de Ben Whishaw), acum un adult care are propria familie, lucrează temporar pentru o bancă londoneză, aceeaşi la care au lucrat şi tatăl şi bunicul lui. Locuieşte cu cei trei copii ai săi, Annabel (Pixie Davies), John (Nathanael Saleh) şi Georgie (Joel Dawson), însă vremurile sunt grele. Banii lipsesc, ca urmare a crizei financiare, iar stresul este inevitabil. 

O tragedie personală loveşte din plin familia Banks: moartea soţiei lui Michael. Casa este în degringoladă, în ciuda eforturilor menajerei. Sora Jane (Emily Mortimer) dă o mână de ajutor ori de câte ori poate, însă e prea des ocupată cu campaniile destinate muncitorilor exploataţi. Copiii sunt obligaţi să se maturizeze prea devreme, să îşi asume prea multe responsabilităţi pentru vârsta lor, ceea ce face ca bucuria copilăriei şi entuziasmul ludic să dispară din vieţile lor.

În plus, relaţia lui Michael cu propriii copii se deteriorează pe zi ce trece, iar lichidatorul băncii, Mr. Wilkins (Colin Firth), dă târcoale casei, ameninţând cu începrea procedurilor de executare pentru neplata creditului.

Totul se schimbă, însă, odată cu apariţia celei mai bune dădace din lume, Mary Poppins (Emily Blunt), ale cărei talente unice transformă orice treabă domestică într-o aventură fantastică. Uimitor, deşi timpul a trecut, Mary Poppins e la fel de tânără ca atunci când Michael Banks era copil.

Cu ajutorul unui bun prieten, Jack (Lin-Manuel Miranda), Mary Poppins îi atrage pe copiii familiei Banks în aventuri de neuitat şi îi introduce în lumea excentrică a lui Topsy (Meryl Streep), verişoara ei, reinstaurând râsul, dragostea şi optimismul în casa familiei.

Când orice e posibil

„Mary Poppins a fost primul film pe care l-am văzut în copilărie şi mi-a deschis mintea, m-a învăţat să iubesc filmele, mai ales musicalurile şi aventura. Am fost copleşit când Disney mi-a cerut să duc mai departe pe marele ecran aventurile semnate de PL Travers. A fost unul dintre visurile mele să concep  un musical original plecând de la filmul clasic al copilăriei mele”, spune regizorul Rob Marshall.

Cu o vastă exprienţă în producerea şi regizarea musicalurilor, Marshall este văzut de colegii de platou despre un vizionar care ştie să îmbine clasicul cu modernul şi să aducă la viaţă o poveste minunată.

„Rob Marshall este foarte meticulos în abordarea sa, transformă fiecare cadru şi scenă într-un număr splendid de musical, le dă viaţă actorilor aşa cum nimeni nu o mai face”, afirmă producătorul Marc Platt.

Scriitorul PL Travers a creat personajul Mary Poppins pentru prima dată în 1934, iar în următorii 50 de ani a publicat încă şapte cărţi care au ţesut nenumărate aventuri în jurul poveştii originale a celebrei dădace.

„E clar că sunt multe poveşti posibile de spus, iar după ce am terminat de citit toate cărţile, am decis să facem un film cu totul altfel. Astfel, în centrul noii poveşti din film stă tema recurentă a lui Travers că pe măsură ce îmbătrânim devenim cinici şi nu mai putem privi viaţa cu ochii de copii”, spune regizorul.

Scenariul semnat de David Magee plasează acţiunea la 24 de ani distanţă de la acţiunea primului film în care Michael şi Jane erau copii. Acum cei doi sunt adulţi, iar acest nou musical este despre cum să depăşeşti un moment dificil şi să regăseşti bucuria într-o perioadă foarte grea.

„Am păstrat esenţa operei lui Travers, continuând moştenirea lumilor minunate pe care el ni le-a lăsat şi, în acelaşi timp, ne-am imaginat o poveste nou-nouţă, cu muzică originală, pe care am făcut-o accesibilă publicului de toate vârstele”, mai spune Rob Marshall.

Coloana sonoră este munca lui Marc Shaiman ( cunoscut pentru muzica din serialul de comedie „South Park”) şi a lui Scott Wittman, care au compus împreună nouă cântece originale.

De la bun început Emily Blunt a fost alegerea echipei de producţie pentru rolul protagonistei. Actriţa a acceptat imediat şi spune că a fost flatată ca a primit acest rol. „Am avut ceva emoţii, mai ales că personajul din primul film este atât de înrădăcinat în mintea fanilor lui Mary Poppins. Mi-am pus întrebarea cum voi reuşi să îmi apropii personajul şi m-am aruncat direct în cărţile lui Travers pentru a-mi găsi propria voce”, afirmă Emily Blunt.

„Rob Marshall mi-a prezentat noul personaj într-un mod care m-a entuziasmat teribil:  Mary Poppins avea un plan enigmatic, dar era şi foarte elegantă şi amuzantă. Am privit-o drept o persoană un pic mai severă şi am suprapus imaginea asta peste sentimentul de confort pe care l-am avut în copilărie, la prima întâlnire cu ea. Iubesc felul în care poate să zboare şi să îndrepte lucrurile când totul merge prost”, mai spune actriţa.

„Emily a creat propria versiune a personajului, într-un mod cu totul unic şi special, care pleacă de la felul în care e oglindită Mary Poppins în cărţi”, spune Marshall, care adaugă că Emily Blunt este foarte amuzantă şi caldă, ceea ce o face o actriţă excepţională care poate să cânte şi să danseze minunat. Mary Poppins n-ar putea face minuni fără ajutorul unui drag prieten, un lămpaş, Jack, interpretat magistral de Lin-Manuel Miranda. „Miranda aduce atâta bucurie în film, toată lumea ştie că e un compozitor minunat şi un scriitor foarte talentat, însă puţini ştiu ce actor extraordinar şi ce cântăreţ şi dansator priceput e”, spune regizorul.

„Personajul meu este cu totul magic. Jack are grijă de luminile din Londra, e cel care le aprinde seară de seară şi le stinge la răsăritul soarelui, dar e şi cel care porneşte într-o aventură incredibilă alături de Mary Poppins, aducând lumină tuturor celor din jurul lui”, explică Miranda.

O mega producţie

Producătorii au ales să filmeze în diverse locuri din Londra, tocmai pentru a da filmului acea notă aparte de realism. Printre punctele cheie unde au fost montate platourile de filmare se numără şi catedrala Sf. Paul, Palatul Buckingham, Turnul Londrei, celebrele străzi Cowley şi King Charles, bursa londoneză etc.

Fiecare colţ în care s-a filmat a necesitat montarea de lumini speciale care să complimenteze atmosfera filmului. Nu întâmplător piesa de deschidere din musical se numeşte „Sub cerul londonez” şi, deşi vremurile sunt tulburi, melodia în sine este o scrisoare de dragoste despre oraş.

A fost nevoie de numeroase ore de documentare pentru a crea atmosfera specifică Londrei anilor ’30, iar munca asiduă se vede în amplele decoruri folosite pentru a crea, de exemplu, aleea Cherry Tree (a durat 18 săptămâni să fie gata), magazinul lui Topsy (care a presupus o muncă de şapte luni) sau interiorul casei Banks şi enormul parc abandonat.
Nici munca la cele 448 de costume originale din musical nu a fost mai uşoară. Multi premiatul designer de costume Sandy Powell a muncit peste nouă luni la ele, cu ajutorul a numeroşi croitori, pictori, designeri etc.

„Nu există nimeni mai talentat ca Sandy Powell. Înţelege personajele, povestea şi are o intuiţie fabuloasă când vine vorba de culori şi modele, şi o imaginaţie pe măsură”, spune producătorul Marc Platt.

Un alt element de producţie care face filmul cu totul special este faptul că regizorul Rob Marshall a apelat la peste 70 de animatori pe care i-a recrutat special ca să creeze animaţii 2D, potrivite să redea acea nostalgie specifică primului film.
Astăzi animaţiile 2D sunt considerate o formă clasică de artă, iar designerii implicaţi în proiect au petrecut peste 16 luni să creeze toate animaţiile din film.

source:one.ro
0