Festivalul de film Cannes 2020 nu va avea loc în formula cunoscută

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a decretat luni ca niciun eveniment public, inclusiv festivalurile, să nu aibă loc mai devreme de mijloclul lunii iulie.

Această decizie afectează direct cel mai important festival de film al lumii, cel de la Cannes, care aduce anual Franței peste 200 de milioane de euro și 3000 noi locuri de muncă, pe parcursul celor 12 zile de desfășurare, conform publicației capital.fr.

Amânat inițial din luna mai la final de iunie, Cannes - ediția cu numărul 73 - ar putea să nu se mai desfășoare în formula știută, transmite cinemagia.ro. 

Marți, 14 aprilie, oficialii de la Cannes au trimis un comunicat prin care anunță că „pare dificil să ne gândim că Festivalul de la Cannes mai poate să se organizeze anul acesta sub forma sa inițială”. Probabil oficialii iau în calcul o variantă online a evenimentului considerat de aceștia „instrument esențial de susținere a industriei cinematografice”.

În comunicat se mai vede că reprezentanții festivalului au început numeroase consultări cu mediul profesional francez și din afara granițelor Franței, concluzia fiind că trebuie să se caute variante pentru ca ediția 2020 a festivalului să aibă loc, „într-un fel sau altul”.

David Lisnard, primarul orașului Cannes, a declarat tot pe 14 aprilie publicației Nice Matin că „festivalul, de care sunt foarte atașat, nu este - sincer - o prioritate, astăzi când toată lumea face eforturi în lupta contra coronavirusului. Festivalul va avea loc într-un fel sau altul, dar - cel mai probabil - nu în formă fizică la Cannes. Doar dacă, doar dacă.... Ne gândim la variante ca să se țină în toamnă, ceea ce va fi foarte complicat, ținând cont de Festivalul de la Veneția”. Primarul orașului, căruia festivalul aduce anual milioane de euro, a mai adăugat pentru publicația mai sus menționată - „prima mea preocupare, ce condiționează tot restul, este de a fi eficient în lupta contra COVID-19. A doua, de a ajuta instituțiile să să redeschidă și economia să repornească. A treia, să permit evenimentelor să aibă loc. Dar obsesia mea e de a salva vieți, nu de a pune covorul roșu”.

Pe 15 aprilie, secțiunile paralele Quinzaine des Réalisateurs, Semaine de la Critique și ACID au comunicat că își anulează edițiile din acest an.

source:Cinemagia.ro
0