Actorul Michael Gambon, interpretul personajului Dumbledore din „Harry Potter”, a murit

Publicat: 29 septembrie 2023

Michael Gambon, actorul irlandez cunoscut pentru interpretarea personajului Dumbledore în șase dintre cele opt filme din seria "Harry Potter," a încetat din viață la vârsta de 82 de ani. Actorul a murit la spital, unde fusese internat din cauza unei pneumonii.

Vestea tristă a decesului a fost anunțată de publicistul Clair Dobbs, în numele familiei lui Gambon, soției și fiului său. El a declarat: "Cu profundă tristețe, anunțăm trecerea în neființă a lui Sir Michael Gambon. La vârsta de 82 de ani, Michael a plecat din lumea noastră în liniște, la spital, în prezența soției și fiului său, după o luptă cu pneumonie."

Michael Gambon a devenit faimos pentru interpretarea lui Albus Dumbledore în șase dintre cele opt filme din seria "Harry Potter." A preluat acest rol iconic în 2002, după moartea lui Richard Harris. Pe lângă acesta, el a avut numeroase alte apariții notabile în cariera sa, inclusiv în trilogia "The Norman Conquests" și în comedia de acțiune "Fantastic Mr. Fox," unde a jucat rolul detectivului francez Maigret.

În timpul carierei sale, Gambon a acumulat peste 100 de roluri și a fost onorat cu titlul de "Cavaler" (Sir) de către Prințul Charles în 1997. De-a lungul anilor, el a obținut premii prestigioase precum BAFTA, Broadcasting Press Guild și The Royal Television pentru rolurile sale, cum ar fi cel din serialul "The Singing Detective" creat de Dennis Potter. A excelat și pe scenă, câștigând Premiul Olivier pentru piesa "A Chorus Of Disapproval" și primind recunoaștere pentru rolurile sale în alte producții teatrale de succes, cum ar fi "A View From The Bridge." În 1987, a câștigat toate premiile importante din lumea teatrului pentru această piesă, iar opt ani mai târziu, a fost recompensat cu Premiul Evening Standard pentru cel mai bun actor pentru performanțele sale în "The Life of Galileo" și "Volpone."

source:Afisha.md
0