39% dintre noii votanți la Oscar 2020 au fost din afara SUA

Iată o posibilă explicație pentru succesul filmului sud-coreean Parasite, nominalizat și în principala categorie a Oscarurilor.

Pe 4 februarie s-a încheiat votul pentru Premiile Academiei Americane de Film iar pe 10 februarie vom afla palmaresul Oscar. În iulie, 842 noi membri (aproximativ 10% din totalul votanților la Oscar) din 59 de țări erau invitați să facă parte din Academia Americană de Film, în efortul din ultimii ani de a diversifica votanții la Oscar și a obține un palmares relevant pentru cinematografia globală.

Bong Joon Ho, regizorul thrillerului Parasite, și vedeta filmului său - actorul sud-coreean Song Kang-ho - au fost invitați încă din 2015 să se alăture membrilor Academiei Americane de Film. Anul trecut, Song Kang-ho, un actor cu o experiență de peste 20 de ani în cinema-ul coreean, declara chiar că „va vota la Oscar cu filmul Parasite în fiecare categorie”, făcând cu ochiul intervievatorului, The Hollywood Reporter. Anul acesta, Parasite concurează în șase categorii, inclusiv „Cel mai bun film internațional” și „Cel mai bun film”, fiind primul film coreean ce se bucură de o astfel de recunoaștere. Noii veniți în Academie sunt o posibilă explicație pentru succesul filmului sud-coreean Parasite, nominalizat și în principala categorie a Oscarurilor.

Este al doilea an la rând în care un film în altă limbă decât engleza concurează în principala categorie a Oscarurilor, după ce în 2019 drama Netflix Roma, plasată în Mexic, obținea 10 nominalizări, câștigând trei statuete. Un singur film străin a câștigat Oscarul - este vorba despre The Artist (2011), film francez mut și - de-a lungul timpului - doar nouă producții străine au fost nominalizate, scrie THR. Aceste cifre s-ar putea schimba, cu adăugarea de noi membri Academiei Americane de Film.

Dintre noii membrii, cel mai mare grup este alcătuit de europeni, cu 23% noi votanți venind din Marea Britanie (inclusiv Andrew Garfield și Tom Holland), 16% francezi, dintre care și regizoare (Mia Hansen-Love, Catherine Breillat, Mélanie Laurent). Mexicul reprezintă 6% dintre noii-veniți, inclusiv distribuția filmului Roma și scenografa Bárbara Enríquez, scrie THR. China reprezintă 6%, din care fac parte actrița Bingbing Fan și Wang Zhongjun plus Wang Zhonglei. Coreea are 4% din numărul total de noi membri ai Academiei.

Parasite, care a avut încasări globale de 161 milioane de dolari și peste 30 de milioane câștigate numai pe teritoriul american, ar putea fi surpriza Galei Oscar din noaptea de 9 spre 10 februarie, cu o statuetă câștigată în principala categorie, „Cel mai bun film”.

source:Cinemagia.ro
0