10 cele mai bune filme bazate pe întâmplări reale

Cazurile reale sunt considerate, în contrapondere faţă de pura ficţiune, sursa celor mai frumoase producţii pe care ni le-a dăruit cinema-ul.

Dincolo de valoarea artistică a unui film sau a altuia, există certitudinea că acele lucruri chiar s-au întâmplat, lucru care dă greutate producţiei în ochii multor spectatori. Să vedem în continuare care sunt cele mai proeminente ecranizări recente.

Bohemian Rhapsody, regia Dexter Fletcher, Bryan Singer

Bohemian Rhapsody spune povestea ascensiunii dramatice a trupei britanice de rock Queen, cu Rami Malek (Mr. Robot) în rolul lui Freddie Mercury. Producția se concentrează pe anii din istoria trupei ce au condus către legendarul concert Live Aid din 1985, punctul culminant al frământărilor şi încercărilor prin care au trecut membrii trupei, a ceea ce i-a adus, de fapt, în acel loc, unde îi aşteapta un test monumental. „Filmul vorbeşte despre depăşirea obstacolelor şi despre cum poţi căuta provocarea în fiecare aspect din viaţa ta şi a prietenilor tăi - pentru a descoperi cine eşti de fapt, raportându-te la prietenie şi familie, pentru a te transforma în ceea ce îţi doreşti… cu puţin ajutor de la cei apropiaţi”, a spus Rami Malek.

Filmul  s-a bucurat de un neaşteptat succes atât în România (locul patru în clasamentul pe anul 2018, cu 7,633 milioane de lei), cât şi global (locul 9). Realizat cu 52 milioane de dolari, Bohemian Rhapsody a devenit biografia muzicală cu cea mai bună lansare în SUA, nota Forbes.com. Filmul are patru premii Oscar.

First Man, regia Damien Chazelle

Bazat pe cartea lui James R. Hansen, „Primul om: Viața lui Neil A. Armstrong”, filmul  ne vorbește despre primul om care a ajuns pe Lună și despre momentele definitorii din viața lui. Neil și-a început cariera în războiul din Coreea ca pilot, apoi a devenit pilot de teste pentru Air Force, iar în cele din urmă pentru NASA. În acea perioadă piloții de teste mureau într-un mod alarmant, așa că încă de la începutul experienței sale mulți dintre oamenii din jurul său au fost uciși. Cu toate astea, Neil și-a urmat drumul și a reușit imposibilul. Ryan Gosling joacă rolul titular. Filmul a avut patru nominalizări la Oscar, în categoriile tehnice.

Shéhérazade, de Jean-Bernard Marlin

Filmul de debut al lui  Jean-Bernard Marlin este născut dintr-un fapt divers citit într-un ziar: iubirea dintre un proxenet și o tânără prostituată, într-un cartier sărac al orașului său natal. Regizorul și-a dorit de la bun început să filmeze în locații reale, cu interpreți neprofesioniști care să fie cât mai apropiați de personajele care au inspirat povestea. După o perioadă de documentare pe străzile Marsiliei, au urmat scrierea scenariului și opt luni intense de casting în școli și centre sociale. „Am văzut aproape toți tinerii din Marsilia, din toate cartierele”, povestea regizorul într-un interviu la Cannes. Pe Dylan Robert, protagonistul, regizorul l-a găsit printre tinerii proaspăt ieșiți din închisoare, iar Kenza Fortas, actrița principală, a fost descoperită într-o tabără de romi.

Regizorul a rescris dialogurile împreună cu ei înainte de filmare, iar ce a ieșit este „o mostră impecabilă de cinema-verité”, conform Cineuropa, o poveste dinamică și emoționantă. La Cannes, înconjurați de presă și public, protagoniștii au trăit intens cea mai surprinzătoare experiență a vieții lor, în condițiile în care Dylan a primit o învoire de la centrul social unde era consemnat pentru a participa la festival iar Kenza și-a adus întreaga familie și prietenii să o vadă pășind pe covorul roșu. Pentru cei doi, filmarea și participarea la festival au fost, fără îndoială, o experiență cu potențialul de a le schimba destinele – un deziderat pe care și filmul pare că și-l propune.

One Day, de Zsófia Szilágyi

Film selectat la Cannes, în secțiunea „Semaine de la Critique”, a pornit de la scrisorile unei prietene, în care aceasta detalia experiența ei de a fi mamă de copii mici. „Un thriller matrimonial”, așa își numește regizoarea filmul în care povestește o zi din viața unei femei care jonglează, într-o cursă parcă contra-cronometru, cu atribuțiile ei de mamă, femeie, femeie de carieră și soție. Filmul a câștigat premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din secțiunea sa. 

Les Confins du monde, de Guillaume Nicloux

A avut premiera la Cannes în secțiunea „Quinzaine des Réalisateurs” și s-a născut din colaborarea și prietenia regizorului cu operatorul Raoul Coutard care, după ce a petrecut 11 ani ca fotograf de război în Vietnam, a dezvoltat o adevărată pasiune pentru cultura și oamenii locului și i-a împărtășit regizorului din experiențele sale. Filmat chiar în nordul Vietnamului, în condiții dificile de temperatură și umezeală, timp de șapte săptămâni, Les Confins du monde spune povestea unui tânăr soldat francez însetat de răzbunare după ce și-a pierdut fratele.

Mr. Turner, de Mike Leigh

Cu patru nominalizări la Oscar în 2015, Mr. Turner, cu Timothy Spall în rol principal (premiu de interpretare la Cannes), spune povestea pictorului britanic de geniu specializat în peisaje şi scene marine.  Filmul prezintă tensiunile şi contrastele dintre acest om muritor şi munca lui atemporală, dintre fragilitatea şi puterea lui. Turner (1775-1851) este urmărit de-a lungul ultimilor săi 25 de ani din viaţă, în viaţa de zi cu zi.

Theory of Everything, regia James Marsh

Cu cinci nominalizări la Oscar 2015, filmul descrie relația dintre Stephen Hawking (jucat de Eddie Redmayne) și soția sa, Jane (Felicity Jones). Cei doi s-au cunoscut pe când erau studenți la Cambridge în anii ’60, exact în vremea în care viitorul mare om de știință începea să sufere consecințele afecțiunii care l-a paralizat, forțându-l să trăiască într-un scaun cu rotile și să se exprime cu ajutorul unui computer sofisticat.

Foxcatcher, regia Bennett Miller

O dramă inspirată de fapte reale care se concentrează pe povestea de viaţă a lui John Du Pont (Steve Carell), moştenitorul companiei de produse chimice Du Pont care suferea de o formă de schizofrenie paranoidă şi care ajunge să-l ucidă pe prietenul lui de-o viaţă, Dave Schltz (Mark Ruffalo), un luptător de wrestling premiat cu aur la Jocurile Olimpice. Bennett Miller a luat premiu pentru regia acestui film la Cannes 2014.

Darkest Hour. Ziua decisivă, regia Joe Wright

„Dintre toate personajele măreţe ale secolului XX, bune sau rele, Winston Churchill a fost personalitatea cea mai valoroasă pentru umanitate şi, totodată, cea mai seducătoare. Nici o altă viaţă nu e presărată cu mai multe învăţăminte, mai ales pentru tineri: cum să foloseşti în favoarea ta moştenirea unei copilării nefericite; cum să profiţi cu entuziasm de toate situaţiile prielnice: fizice, morale şi intelectuale; cum să ai un curaj nebun, să-ţi cultivi succesul şi să nu te laşi impresionat de inevitabilele nereuşite; şi cum să cultivi, în timp ce dai curs ambiţiei nestăpânite, însufleţit de vitalitate şi pasiune, valori precum prietenia, generozitatea, compasiunea şi decenţa", scria Paul Johnson despre Churchill, protagonistul biografiei, în care Gary Oldman îl întrupează pe politician.

Actorul a luat Oscarul pentru interpretare în anul 2018.

The Imitation Game, regia Morten Tyldum

The Imitation Game este despre Alan Turing (jucat de Benedict Cumberbatch), genialul matematician britanic cu rol fundamental în deznodământul celui de-Al Doilea Război Mondial după ce sparge codul Enigma, reuşită ce permite Aliaţilor să afle planurile de război naziste. Într-una dintre cele mai dureroase răsturnări de imagine ale istoriei, în 1952 lui Turing îi va fi intentat proces pentru vina de a fi homosexual, o nedreptate cu bătaie lungă pentru restul vieţii sale.

source:Eva.ro
0