7 desene animate pe care le pot privi nu doar copii dar și adulții

Crezi că, odată ce ai devenit adult nu mai ai de ce să te uiți la desene animate? Dacă multă vreme animațiile au fost considerate destinate în special celor mici, dacă aruncăm un ochi la filmele realizate de studio-uri precum Pixar sau Studio Ghibli din Japonia, descoperim că desenele animate sunt mult mai inteligente și entertaining decât majoritatea filmelor „pentru adulți”.

Am ales, așadar, 7 desene animate pe care le poți vedea împreună cu copilul tău, dar la care nu te vei plictisi nici tu, nicio secundă.

Up

Eroul uneia dintre cele mai emoționante animații realizate de Pixar este un moșuleț ursuz care, după moartea soției, trăiește singur în casa pe care o construiseră împreună, măcinat de gândul că nu au ajuns să își îndeplinească visul: acela de se muta lângă Cascada Paradisului din America de Sud. Când autoritățile încep să îl forțeze să se mute la azil, acesta își va lega casa de multe baloane colorate și va pleca în călătoria pe care și-a dorit-o toată viața. Up este prima animație care a deschis vreodată festivalul de film de la Cannes și o bijuterie vizuală în care aventura este la loc de cinste.

Finding Nemo

Dacă cei mici au fost cuceriți instant de universul marin al acestei animații, asta nu înseamnă că Finding Nemo i-a lăsat indiferenți nici pe adulți. Povestea peștelui-arlechin care cutreieră oceanul în căutarea fiului său este plină de aventuri la tot pasul, care nu au cum să nu te țină cu sufletul la gură. Și în plus, este și foarte amuzant. La 13 ani de la premieră, Finding Nemo e la fel de (re)vizionabil și acum, și nici sequel-ul Finding Dory nu e de ratat.

Ernest & Celestine

Un alt film pentru toate vârstele este și animația belgiană Ernest & Celestine, povestea gingașă a prieteniei improbabile dintre o șoricică orfană și un urs cu aspirații artistice. Deși li s-a spus încă din copilărie că cele două specii sunt dușmane, cei doi reușesc să treacă peste preconcepții, iar filmul ne vorbește despre acceptarea celorlați, într-un mod emoționant, cum rar vedem în desene animate. Ernest & Celestine a fost prezentat în premieră la Cannes, unde a fost întâmpinat cu ovații și aplauze minute în șir.

Kirikou and the Sorceress

Inspirat de povești tradiționale din Africa de Vest, Kirikou and the Sorceress este despre un copil care se naște în niște condiții speciale: din prima clipă poate să meargă și să vorbească și află că menirea sa este de a-și salva satul de o vrăjitoare necruțătoare. Nu e ușor să înfrunți atâtea pericole când tu ești un copil abia născut, dar cu inocență și un simț al responsabilității precoce, Kirikou va trece peste obstacole.

The Isle of Dogs

După Fantastic Mr. Fox, Wes Anderson revine la filmele de animație cu The Isle of Dogs, o poveste plasată într-un viitor distopic, în care Japonia este afectată de o gripă canină. Pentru a scăpa de focarul de infecție, toți câinii sunt exilați pe o insulă devenită groapă de gunoi. Un copil orfan pornește într-o căutare a cățelului pierdut și împreună cu niște companioni canini va afla de o conspirație la adresa patrupedelor. O pleiadă de staruri dau voce personajelor, printre care Scarlett Johansson, Edward Norton, Bill Murray sau Yoko Ono. Filmul a primit premiul de regie la Festivalul de film de la Berlin.

The Nightmare Before Christmas

Liderul de Halloween Land, un tărâm magic populat de monștri, vârcolaci, zombie și tot felul de fantome, află din întâmplare de Crăciun, o sărbătoare extrem de curioasă pentru el. Încântat de descoperire, încearcă să le arate rezidenților din Halloween Land descoperirile sale, dar aceștia sunt cel puțin refractari. Cine a văzut filmele lui Tim Burton va recunoaște imediat influența regizorului care a făcut Edward Scissorhands sau Sweeney Todd.

My Neighbor Totoro

Creat de legendarul regizor de animații Hayao Miyazaki, My Neighbor Totoro spune povestea a două surori care se mută împreună cu tatăl lor în ceea ce pare a fi o casă bântuită. Cele două îl întâlnesc pe Spiritul Pădurii şi află că nu toate spiritele sunt înfricoşătoare. My Neighbor Totoro a căpătat rapid un statut de film-cult, iar personajul omonim a devenit un fenomen în Japonia. Un exemplu foarte bun al faptului că nu devii niciodată prea „bătrân” pentru desene animate.

source:Elle.ro
0