Vernisajul Expoziției Personale de Grafică de Carte și de Șevalet - Gheorghe Vrabie (in memoriam)

Publicat: 20 aprilie 2022

Pe data de 28 aprilie, ora 17:00 la Teatrul "Alexei Mateevici" va avea loc Vernisajul Expoziției Personale de Grafică de Carte și de Șevalet - Gheorghe Vrabie (in memoriam)

Gheorghe Vrabie este un nume notoriu în arta plastică din Republica Moldova, dar și un model uman, civic și cultural prin impactul și contribuția sa la dezvoltarea artei și societății basarabene.

Acesta este cunoscut ca fiind autorul Stemei de Stat a Republicii Moldova, al Stemei și al Drapelului municipiului Chișinău, al valutei naționale și a fost supranumit „Tatăl leului moldovenesc”.

Această expoziție are ca punct de pornire Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova, celebrată din 2010, la data de 27 aprilie.
Astfel ne dorim să onorăm atât evenimentul, cât și personalitatea care ne-a dăruit cu sârguință și talent simbolurile cu care ne identificăm atât noi, ca popor, cât și statul pe care îl construim.

De ce este specială această expoziție?

Ne-am propus ca prin expunerea lucrărilor de grafică de carte și șevalet să scoatem în evidență creații realizate printr-o tehnică complexă și complicată, dar care dau dovadă de o măiestrie și răbdare incomparabile. Regăsim în această expoziție imagini care ilustrează subiecte de carte, cum sunt cele din povestea Harap-Alb, sau personaje mitologice, cum este gravura Dafnis și Chloe.

Prin această expoziție intenționăm să apropiem spectatorul de valorile noastre istorice și să-l inspirăm spre o cunoaștere mai profundă a culturii și artei naționale.

Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 28 aprilie 2022, la ora 17:00, în incinta Teatrului „Alexei Mateevici” și va însemna o prezentare generală a lucrărilor expuse, adusă în special de Georgeta Vrabie, fiica autorului, cea care a și avut bunăvoința să ne ofere lucrările, fapt pentru care îi mulțumim.

Va avea loc, de asemenea, și un recital de muzică clasică, adus de violonista Lia Rusu și Ioana Hatman. Totodată publicul este invitat să savureze din deliciile propuse de partenerii teatrului – Purcari Wine, Original Sheep și Rifero, cărora le mulțumim pentru deschidere și implicare.

Vernisajul este urmat, desigur, de un spectacol complementar expoziției și anume „Destin” după opera scriitorului Vladimir Beșleagă, în regia Danei Strungaru. Acest spectacol aduce într-o formulă aproape eseistică spiritul intraductibil al neamului nostru, precum și istoria prin care ne-am construit identitatea.

Acestui destin se pliază atât țara noastră în integritatea sa, cât și fiecare dintre noi, regăsindu-ne astfel nu neapărat în biografia autorului, cât în factura sa spirituală.

Anunțăm astfel că vernisajul expoziției se organizează cu titlu gratuit, iar pentru a vă ocupa un loc în sală la spectacolul „Destin”, din 27 și 28 aprilie acesați link-urile de mai jos:

source:Facebook
0