Unfrozen: Moldoveanul care a alergat 50 km pe un ger de -60°C

Astăzi, 14 ianuarie, a avut loc maratonul de caritate, pe care l-a alergat Dmitri Voloșin, președintele organizației publice sportive Sporter, sportivul extrem din Moldova, în cel mai rece punct de pe glob, localitatea Oymyakon (regiunea Yakutia din Rusia), unde se înregistrează temperaturi de până la -71°C. Cursa extremă s-a desfășurat în cadrul proiectului „Unfrozen”.

Dmitri a alergat distanța de 50 km la temperatura de - 60°C. Conform rapoartelor meteorologice, temperatura percepută de corpul uman a fost de -67°C. Dmitri Voloșin a devenit astfel primul sportiv, care a parcurs de sine stătător distanța în condiții de ger extrem, fără ajutorul medicilor sau salvatorilor, scrie știri.md.

„A fost cea mai grea încercare din cariera mea sportivă. E ca și cum ai ieși dintr-o navă cosmică în spațiu deschis, un ger teribil și lipsă de aer. Niciun echipament nu vă poate proteja de așa ger. Sper că nu mi-am înghețat fața în timpul cursei. Mi-a fost foarte greu să respir: în aer este foarte puțin oxigen, iar masca e îmbibată cu gheață. Mi-a prins bine experiența mea de freediving, și anume capacitatea de a reține respirația”, susține Dmitri.

Dmitri Voloșin a ajuns la linia de finiș în 6 ore, iar rezultatul său a devenit record de alergare la temperaturi scăzute. Cursa a fost desfășurată cu sprijinul Federației de Atletică Ușoară a Republicii Sakha (Yakutia) și al oficialilor din satul Tomtor: șeful administrației locale, Nichifor Protopopov, și adjunctul său, Ecaterina Vinocurova.

„În clipele cele mai grele eram cu gândul la familia mea, care își face griji pentru mine. Iar când îmi venea să mă opresc, îmi aduceam aminte de micuța Eva, care așteaptă ajutor din partea noastră. Dar cel mai mult doream să merg la o baie cu aburi și să mă aburesc cu o măturiță bună! Iar ultimele două ore am continuat să fredonez cântecul soldățesc: 

„Livada fumega sub deal, când soarele ca focul apunea, iar noi rămăsesem numai trei din optsprezece bravi flăcăi…”. Oymyakon este o regiune uimitoare cu natură unică și oameni minunați, voi reveni aici cu siguranță. Le mulțumesc prietenilor, care mi-au fost alături. Andre și Sandre, nu m-aș fi descurcat fără voi”, mărturisește Dmitri.

Trebuie remarcat că aceasta nu este prima cursă în condiții extreme, pe care o aleargă Dmitri Voloșin. În aprilie 2018, dânsul a mai participat la renumitul Maraton de la Polul Nord (North Pole Marathon), unde a obținut locul doi cu rezultatul de 5 ore și 3 minute. 

În anul 2017, Dmitri a luat parte la ultramaratonul Marathon Des Sables, devenind primul moldovean, care a participat la o competiție internațională atât de prestigioasă.

Printre alte realizări sportive ale lui Dmitri Voloșin se numără și cursa de triatlon IronMan din 2014 de la Zurich, unde atletul a parcurs 3,9 km înot, 180 km pe bicicletă și 42 km alergare. În 2017, Dmitri Voloșin a traversat înot strâmtoarea Gibraltar, cu o lungime de 18 km. La fel, Dmitri este maestru al sportului la freediving. Recordul său personal este de 6 minute și 30 secunde sub apă fără aer.

În data de 5 ianuarie, la Oymyakon a mai avut loc și prima cursă internațională în condiții extreme pe cinci distanțe: de la 5, la 42 km. În cadrul cursei nimeni nu a fost în stare să depășească distanța de maraton la temperatura de -48°C. 

Doar un singur participant, sportivul amator Ilia Pesterev, șef administrativ al localității Emissky Nasleg din Amginsky Ulus, a reușit să alerge 38 km în 3 ore și 53 minute. În total, la cursa de la  “Polul Frigului” au participat 16 sportivi, printre care s-au numărat atleți profesioniști și amatori.

Reamintim că scopul principal al proiectului „Unfrozen” este atragerea atenției asupra problemei paraliziei cerebrale infantile și ajutorarea fetiței de 4 anișori, Eva Pismeniuc, care suferă de paralizie cerebrală.

Proiectul „Unfrozen” a apărut după ce Dmitri a aflat istoria Evei. Inspirat de tăria de caracter și dragostea de viață, demonstrate de fetiță, Dmitri a decis să spună această poveste tuturor oamenilor mărinimoși, transformând-o pe Eva în eroina unui basm. Povestea o puteți citi, accesând platforma de caritate din blogul personal al lui Dmitri Voloșin.

Fondurile colectate în cadrul acestui proiect vor fi transferate familiei Evei, pentru ca fetița să poată urma cursuri de reabilitare fizică și neuropsihologică.

source:știri.md
0