Burning Man - un altfel de festival

Burning Man este un eveniment de opt zile ce se desfășoară anual începând cu 1986 la Black Rock City, un oraș construit temporar în pustiul statului Nevada. Evenimentul începe în ultima zi de luni a lui august și se încheie în prima zi de luni a lui septembrie, care coincide cu sărbătoarea Labor Day.

Numele festivalului provine de la obiceiul de a se incendia o marionetă uriașă, care este aprinsă sâmbătă seara, în ajunul încheierii acestuia. 

Pentru prima dată, festivalul a avut 30 de participanți și s-a desfășurat în San Francisco. Mai târziu însă, locul desfășurării a fost schimbat în orășelul “Black Rock City”. Acest oraș are o formă de semicerc, cu străzi marcate conform acelor ceasornicului. Locul din mijlocul semicercului este numit Playa.La acest festival, astăzi ajung să se strângă aproape 70 de mii de vizitatori dimprejurul lumii. Oamenii ce merg acolo iau cu ei tot - mâncare, apă, gândesc preventiv un loc unde să doarmă. Dar după acordul cu statul Nevada este stabilit că locul din deșert trebuie să rămână în aceeași stare după plecarea vizitatorilor, din acest motiv, apa folosită este scursă la fel în rezervoare și dusă înapoi de către participanți.

Acolo sunt organizate o mulțime de campuri de distracție, de către cei care vin, multe din ele cu tematici naționale - mâncare tradițională, tradiții naționale, zboruri cu avionul, locuri de recreiere și odihnă. Principala regulă a festivalului este că totul este gratuit. Este gratuit alcoolul, mâncarea - se achită doar cafeaua și gheața. Acest festival ne demonstrează cât de bună poate fi societatea - cum oamenii se pot ajuta reciproc, fără a cere ceva în schimb.Este foarte important să ai o bicicletă acolo, pentru că spațiul este foarte mare, îți ia câteva ore să îl parcurgi dintr-o parte în alta pe bicicletă. Viteza maximă permisă este de 8 km/h, cât pentru bicicliști, cât și pentru mașinile de artă aduse acolo de către vizitatori. De asemenea, obiectele de artă care sunt aduse acolo din toate colțurile lumii, inventate și construite la fel de către oameni pe tot parcursul anului, sunt lăsate în muzeul orașului pentru doar câteva zile apoi sunt și ele arse.

Mulți dintre oameni nu găsesc un sens adecvat al celor ce se întâmplă acolo. “Doar am văzut cât bine fac alții, și m-am decis și eu să ofer ceva gratuit altora.” - spun cei ce merg acolo. “Venind aici am cunoscut mulți oameni care în ziua de azi au ajuns să îmi fie cei mai buni prieteni.”Prețul unui bilet la acest festival este aproximativ 450$, însă este foarte greu să obții unul din cauza numărului extrem de mare de doritori. Însă suma totală pe care ajunge să o cheltuie un vizitator al acestui festival începe de la câteva mii de dolari și poate ajunge la câteva milioane. Totul depinde de dorința fiecăruia - ce vrea să ofere celorlalți.

source:Afisha.md
0