“ARIPI” în proiecție deschisă la Festivalul de Film RAVAC

Miercuri, 2 octombrie, în cadrul festivalului internațional de film RAVAC, a avut loc prima proiecție deschisă a desenului animat „ARIPI”, realizat de Simpals Studio.

Oaspeții și spectatorii festivalului nu doar au vizionat prima producție animată autohtonă pentru realitate virtuală, dar s-au întâlnit și cu echipa care a lucrat la desenul animat.

Desenul animat „ARIPI” este o poveste neobișnuită, parțial comică, parțial tragică despre un astronaut moldovean care, de mic copil, visa să zboare. „Până la urmă, a ajuns în cer, dar lucrurile s-au dovedit altfel decât și le-a imaginat. Viața sa a devenit o rutină. Dar până la urmă, a reușit să zboare”, — spune Serghei Kirillov, CG supervisor „ARIPI”.

Regizorul, Dmitri Voloșin, a dedicat acest desen animat prietenului său dispărut, pilotului moldovean Iuri Borodai.

Simpals Studio a muncit la realizarea desenului animat circa 3 ani. „Fiecare dintre desenele animate produse de Simpals Studio este o provocare. De exemplu, desenul animat despre aventurile lui Dji Moartea ghinionistă la spital a fost primul nostru desen animat cu durata de peste 2 minute. Acțiunea următorului desen animat, despre un pirat, se desfășoară în întregime pe apă. Acest fapt a impus anumite restricții și a reprezentat niște sarcini interesante pentru echipă. „ARIPI” a devenit o provocare din punct de vedere tehnic și din punct de vedere al storytelling-ului vizual. Acesta este primul și, până la moment, singurul desen animat VR din Moldova. Nu sunt sigur că așa ceva va apărea în țara noastră în viitorul apropiat.” — a remarcat Serghei.

Potrivit echipei „ARIPI”, cea mai dificilă parte în realizarea desenelor animate VR este nevoia de a capta constant atenția privitorului, astfel încât să nu se distragă de la un moment interesant, iar dacă se întâmplă să se distragă, atunci să nu scape nimic important. După cum au remarcat animatorii, ceea ce au văzut spectatorii pe ecran este o versiune stereo creată special pentru difuzarea la cinematograf. Efectul principal al unui astfel de desen animat poate fi simțit, purtând ochelarii de realitate virtuală.

„ARIPI” a fost lansat în premieră în luna aprilie a acestui an. În doar câteva luni, producția studioului de animație din Moldova a participat la peste 50 de festivaluri internaționale și a intrat în TOP-ul celor 10 finaliști ai VR AWARDS, alături de concurenți precum: Walt Disney Animation Studios, Baobab Studios și Fable Studio. În luna octombrie, desenul animat „ARIPI” va fi privit de invitații festivalurilor Animation Nights New York și Animest de la București.

Spectatorii care nu au reușit să urmărească desenul animat în prima zi a festivalului RAVAC FII de la Chișinău o pot face în celelalte zile de desfășurare a festivalului, conform programului. Desenul animat poate fi urmărit într-unul dintre cinematografele “Patria”.

Reamintim, festivalul internațional de film RAVAC se va încheia pe 7 octombrie. Timp de 7 zile, spectatorii vor vedea peste 50 de lucrări realizate de regizori moldoveni și străini, vor participa la master-classuri, seminare și ateliere. La finalul festivalului, juriul din Moldova, Germania, SUA și România va selecta lucrările cele mai bune.

source:Afisha.md
0