Отдых и развлечения

Liceul "Spiru Haret"

Chișinău, str. Maria Cibotari
PlaceImage

Educaţia realizata in scoala are sarcina de a pregăti omul ca element activ al vieţii sociale ca forţă, muncă şi subiect al relaţiilor sociale. Pentru ca educatia sa fie cat mai buna este necesar sa existe in scoli profesori care sa fie foarte bine pregatiti, sa fie rabdatori si intelegatori. Avind "sustinerea" regretatului Spiru Haret si o administratie competenta, liceul nostru a reusit sa culeaga asemenea profesori care stau la dispozitia "haretilor" si-i pregatesc inainte de ca acestia sa fie aruncati in valurile vietii. Liceul "Spiru Haret" tinde sa promoveze democratia si stilul de educatie nonconformist care sa sparga stereotipurile.

La 1 septembrie 1964, pe strada Maxim Gorki, 53 din Chişinău, îşi deschide uşile Scoala medie rusă nr.56 cu o capacitate de 1164 de locuri. La scurt timp, şcoala a devenit un important factor de cultură, promotoare a ştiinţei, cea mai bună din oraş. Profesorii, care s-au perindat de-a lungul anilor, au plămădit şi au crescut mai multe generaţii de elevi de o înaltă ţinută intelectuală. Din cei 57 de elevi ai primei promoţii, 1964 –1965, 9 au absolvit cu medalie (5 de aur şi 4 de argint).

Începînd cu anul 1992, cu sprijinul Primăriei mun. Chişinău, primarului Nicolae Costin, Direcţiei Generale Învăţămînt Chişinău,Scoala medie rusă nr.56 este reorganizată în scoală naţională. Director-adjunct din 1992, iar din 1993 director devine Victor Ambroci, care începe înmatricularea primilor elevi în clasa I cu studierea în limba română, urmînd, mai apoi, înscrierea şi la următoarele trepte ale şcolii primare. În consecinţă, s-a reuşit în doar 3 ani a deschide şi treapta de gimnaziu. Mai multe clase ruseşti au fost transferate la şcolile şi liceile ruse din vecinătate.

Graţie eforturilor depuse de către colectivul pedagogic, prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.729 din 24 iulie 2000 şcoala medie nr.56 este reorganizată în Liceul Teoretic „Spiru Haret”.