Отдых и развлечения

Academiei de Ştiinţe

Chișinău, bl. Ştefan cel Mare şi Sfânt
PlaceImage

Academia de Științe a Moldovei (AȘM), înființată în 1946, este principala organizație științifică din Republica Moldova, care coordonează cercetarea în toate segmentele științei și tehnologiei. ASM este organul coordonator al limbii române în Republica Moldova. De asemenea ASM exclude formularea "limbă moldovenească", în favoarea aceleia de "limbă română".[1]

În anul 2006, Academia de Știinte a Moldovei a obținut dreptul de a crea propriile instituții de învățământ pentru pregătirea cadrelor științifice. Modificarea în acest sens Legii invățământului a fost solicitată de ASM și prevede posibilitatea de creare de către Academie a unui liceu și a unei universități, unde își vor putea face studiile 200 de copii dotați și, respectiv, 500 de tineri, selectați pe bază de concurs.

Conform "Legii cu privire la parcurile științifico-tehnologice și incubatoarele de inovare"[2] Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Moldovei a creat următoarele Parcuri Științifico-Tehnologice:

  • Parcul Științifico-Tehnologic „Inagro”;
  • Parcul Științifico-Tehnologic „Academica”;
  • Parcul Științifico-Tehnologic în domeniul nanotehnologiilor și microelectronicii „Micronanoteh”.