Irina Rimeș va promova Ziua lui Brâncuși: De ce internetul s-a întors contra ei

Artista Irina Rimeș, originară din Republica Moldova, a fost numită săptămâna trecută ambasadoare a Zilei Constantin Brâncuși.

Decizia aparține Ministerului Culturii în România și a generat discuții aprinse, care ulterior au degenerat în bullying în adresa artistei, transmite Știri.md cu referire la moldova.org.

„Nu mai citiți toate articolele care circulă pe net cu titluri din cuvinte scoase din context. (…) Mâine, după ce trece febra, vom vorbi și noi despre lucruri relevante, cum ar fi evenimentul de pe 19 februarie la Muzeul Național de Artă. Noapte bună”, scris artista pe pagina sa de Facebook, făcând trimitere la un articol.

Pe 19 februarie, România marchează 144 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Cu această ocazie, Ministerul Culturii al României a planificat o serie de evenimente pe care le-a anunțat, pe 13 februarie, în cadrul unei conferințe de presă. 

Tot acolo, Bogdan Gheorghiu, ministrului Culturii la București, a anunțat că interpreta Irina Rimeș va fi ambasadoarea Zilei Constantin Brâncuși și a dat subiect de discuții în lumea online.

Interpreta originară din satul Izvoare, r. Florești, Republica Moldova, a declarat că nu se consideră cea mai bună alegere pentru a face puntea între generații, dar a mulțumit pentru încrederea acordată și a venit cu o recomandare pentru anii viitori. 

„Eu nu ascult 5Gang, dar mă gândeam că poate ar trebui să apelăm și la tinerii vloggeri, pentru că au mai mare influență. Ca o idee, pe viitor”.

Bogdan Gheorghiu este convins că „simpla prezență a Irinei Rimeș deja contează enorm, pentru că intră pe un segment de public care altfel nu ar fi fost interesat”. 

Ministrul a și avut un calificativ pentru audiența acesteia – „zonă socială, unde cultura nu a avut acces până acum”. Gheorghiu este membru al Partidului Național Liberal și a fost desemnat în această funcție în guvernului lui Ludovic Orban, în octombrie 2019.

Bogdan Gheorghiu: „Noi n-am invitat-o în calitate de critic de artă. Am invitat-o, pentru că are aproape un milion de urmăritori. Scopul nostru a fost tocmai acela de a penetra zone sociale, unde cultura nu a avut acces până acum.”

Merită menționat că, în urma acestui anunț, căutările pe Google a numelui „Constantin Brâncuși” a înregistrat un salt ușor.

În pofida intențiilor menționate de ministru și interpretă, aceștia au fost criticați activ online, apoi și în presă. Irina Rimeș, însă, mai este supusă și unui val de bullying pe Internet.

Jurnalista Sabina Fati de la Europa Liberă România a menționat într-un articol că „ministrul actual al Culturii, Bogdan Gheorghiu, aproape un necunoscut, se folosește în aceeași măsură de naiva cântăreața pop și de numele marelui sculptor pentru a ieși din anonimat și pentru a-și face pârtie spre o carieră viitoare. 

Pare să fi uitat că Brâncuși, dincolo de notorietatea lui, atunci când e situat într-o situație controversată, cum s-a întâmplat și în cazul guvernului Cioloș, poate contribui la prefigurarea eșecului”.

Jurnalistul Radu Tudor a declarat că „ministrul Culturii a chemat o duduiţă care nu are nimic de-a face cu subiectul”, iar Cristian Tudor Popescu a zis că nu are nicio problemă cu „doamna că vorbește cu accent moldovenesc. Chiar îmi place. E dulșe accentul ăsta moldovenesc”.

источник:moldova.org
2