Разное
всё время
Июнь
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Вс
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Трейлер
Вышел трейлер фильма, где встречаются три Человека-паука

Что происходит
Топ-7 песен Майкла Джексона, которые сделали его легендой

Что происходит
Ушла из жизни актриса Алла Покровская

Что происходит
Джордж Клуни возвращается в кино после перерыва

Вокруг света
10 туристических мест, фото которых не получится выложить в инстаграм

Forme de feminin pentru profesii, ocupații, titluri și funcții!
13 июня

Să experimentăm cu formele de feminin pentru profesii, ocupații, titluri și funcții în limba română! 

Între 22 mai și 13 iunie, vom folosi formele de feminin pentru profesii ocupații, titluri și funcții în comunicările noastre. Acestea vor fi folosite atunci când se comunică despre activitatea profesională a femeilor și rolurile lor profesionale. 

Utilizarea formelor de feminin pentru profesii nu este o opțiune în toate limbile, iar în multe dintre ele pur și simplu lipsește, de exemplu în limba suedeză. În limba română există forma feminină, dar pentru multe profesii este rar utilizată. În unele cazuri, folosirea formelor de feminin pentru titluri nu este corectă gramatical. Totuși, aceste forme sunt uneori folosite.

Opiniile diferă în legătură cu nevoia de feminizare a titlurilor. Unii susțin că este o distincție inutilă, întrucât varianta masculină a titlurilor încorporează și femininul, și care servește doar pentru a evidenția mai degrabă genul persoanei care deține poziția, decât poziția în sine. Cu toate acestea, alții vor argumenta că, utilizând într-un mod natural formele de feminin pentru profesii, se vor îmbunătăți șansele ca femeile să ajungă pe poziții care au fost mai des ocupate de bărbați, că ar trebui să existe o mișcare de feminizare a lumii și din punct de vedere al limbajului. 

Egalitatea de gen și dreptul la șanse egale în viața profesională  sunt un subiect interesant de explorat. La sfârșitul lunii februarie 2019, Academia Franceză a concluzionat că nu există "în principiu nici un obstacol în calea feminizării formelor de feminin pentru profesii". Acum vrem să știm ce crede Moldova! Vă rugăm să vă alăturați acestei provocări!

N.B. Evenimentul va fi filmat și transmis live sau publicat pe internet. Participând, vă dați acordul ca poza voastră să fie publicată pe platformele online ale ambasadei sau ale partenerilor noștri.

18.00 – Discurs de bun venit
 Dna. Anna Lyberg, Ambasadoarea Suediei în Chișinău
Dl. Sergiu Niculiță, Moderator

18.15 – Discuții
 Dna. Inga Druță, Șefa Institutului de Filologie Română         „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”  
Dl. Vitalie Sprânceană, Activist și alții

Дата и время:
Контакты:+37322267320
Трейлер
Вышел трейлер фильма, где встречаются три Человека-паука

Что происходит
Топ-7 песен Майкла Джексона, которые сделали его легендой

Что происходит
Ушла из жизни актриса Алла Покровская