O singură felie de pizza crește productivitatea la locul de muncă

Angajatorii pot răsufla ușurați. Nu mai e nevoie să le promită angajaților vouchere, prime sau cadouri. Pentru că o singură felie de pizza crește productivitatea la locul de muncă. Cel puțin așa arată rezultatele ultimului studiu. Psihologul Dan Ariely a publicat rezultatele unui experiement în cartea sa, Payoff: The Hidden Logic That Shapes our Motivations.

Potrivit profesorului, pizza şi laudele sunt două stimulente mai bune decât banii pentru angajaţi. Timp de o săptămână, psihologul a studiat patru grupuri de angajați de la o fabrică din Israel cărora le-a oferit diverse recompense atunci când făceau un anumit număr de cipuri pe zi.

Unui grup a oferit un bonus de 30 de dolari, altui grup a oferit pizza, celui de-al treilea grup a oferit un compliment din partea șefului, iar ultimul grup nu a oferit nicio recompensă.

Astfel, Ariely a descoperit că promisiunea că vor primi pizza a făcut angajații cu 6,7% mai productivi, încă din prima zi, în timp ce grupul care a primit laude din partea şefului a avut o creştere de 6.6%. Ciudat a fost faptul că cei care au primit stimulente financiare au avut o o creştere a productivităţii de doar 4.9%.

Însă a doua zi grupul motivat financiar au avut realizări tot mai slabe. Cu toate astea, la sfârșitul săptămânii succesul obținut de pizza a început să scadă, iar câștigătorul a fost grupul care a primit laude din partea şefului. La grupul stimulat financiar banii s-au terminat, şi asta fără să-i facă mai motivaţi pe angajati.

În cartea sa, Ariely mărturisește că pizza ar fi fost câștigătoare dacă șefii le trimiteau angajaților pizza acasă.

source:noizz
0