Tatiana Țîbuleac a câștigat Premiul Uniunii Europene pentru Literatură

Tatiana Țîbuleac, scriitoarea din Moldova stabilită la Paris, a câștigat Premiul European pentru Literatură, cu romanul ,,Grădina de sticlă”! Vestea frumoasă a fost împărtășită de către publicația oficială a concursului www.euprizeliterature.eu. Este pentru prima dată în istorie când o moldoveancă devine câștigătoarea prestigiosului premiu!

Tatiana Țîbuleac a fost nominalizată la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, anul 2019, din partea României, transmite unica.md. Premiul Uniunii Europene pentru Literatură se acordă anual, începând cu anul 2008, unor scriitori contemporani de opere de ficțiune aflați la debut, din fiecare țară participantă la programul Europa Creativă (2014-2020). Țările sunt selectate prin rotație pentru participarea în competiția EUPL.

În 2019, din partea României s-au calificat în concurs următorii scriitori:

- Augustin Cupșa, Așa să crească iarba pe noi, Bucharest: Humanitas, 2017;
- Tudor Ganea, Porci, Iași: Polirom, 2018;
- Alina Pavelescu, Sindromul Stavroghin, Bucharest: Humanitas, 2019;
- Tatiana Țibuleac, Grădina de sticlă, Chișinău: Cartier, 2018;
- Bogdan Alexandru Stănescu, Copilăria lui Kaspar Hauser, Iași: Polirom, 2017.

"Grădina de sticlă” de Tatiana Țîbuleac este o carte a unei copilării dramatice, atipice. Este cartea transformării Uniunii Sovietice și a renașterii limbii române în Republica Moldova.

Lastocika, o fetiță orfană, crede că a găsit fericirea absolută atunci când este luată în grijă de o femeie singură și ambițioasă, grijulie dar și foarte dură. Femeia vrea să-i asigure un viitor solid sau vrea, doar, s-o exploateze? Romanul are o duritate împletită cu candoare și oroare. Tonul rămâne parțial poetic, de o poezie șocantă, neașteptată. Limba rusă era limba cultă în Moldova, iar limba română era limba vulgară. Lastocika oscilează între cele două limbi și i se pare o exaltare bizară românismul pe care-l afișează unii. Este, totdată, dezorientată și traumatizată de propriile sentimente. Față de Tamara Pavlovna, binefăcătoarea și asupritoarea ei, se simte dramatic împărțită între recunoștință și ură.

Tatiana Țîbuleac este născută pe 14 octombrie 1978 la Chișinău. După o perioadă în care a lucrat pentru PRO TV, ca reporter, editor și prezentatoare de știri, acum se află stabilită la Paris, unde activează tot în domeniul audiovizualului. Primul roman al scriitoarei ,,Vara în care mama a avut ochii verzi” a apărut în anul 2017.

Finanțat prin intermediul Programului Europa Creativă, Premiul Uniunii Europene pentru literatură (EUPL) se acordă anual unor autori contemporani de opere de ficțiune, recunoscând talentul literar din toate colțurile Europei.

Pentru a marca această ocazie specială, dar și pentru a celebra diversitatea literaturii europene, multiculturalismului și 10 ani de succes ai Premiului, toți cei care au obținut această distincție au fost invitați să participe la concursul „O poveste europeană: câștigătorii EUPL scriu despre Europa”. Până în 2017 au fost premiați 108 autori din 37 de state europene, pentru opere scrise în limbile lor naționale.

"Vă mulțumesc tuturor celor care vă bucurați împreună cu mine. Un singur premiu, două țări fericite. Grădina de sticlă este (și) despre asta!”, a menționat Tatiana Țîbuleac, pe pagina sa de facebook, făcând referire la rezultatele concursului.

Felicitări scriitoarei pentru succesul remarcabil!

source:unica.md
3