Islanda a decis să interzică comercializarea uleiului de palmier

Islanda a decis să facă un pas important, care ar putea fi urmat și de alte țări. A interzis comercializarea oricărui produs care conține ulei de palmier.

Uleiul de palmier este cel mai răspândit ulei alimentar din lume, doar că producerea sa afectează ireversibil mediul înconjurător și este un dușman al sănătății noastre. Uleiul de palmier este prezent în aproximativ 50% din produsele din orice supermarket, incluzând aici alimente, cosmetice şi produse de igienă. Mai mult decât atât, este chiar și un ingredient de bază pentru margarina bio, bază pentru dulciuri, pentru majoritatea detergenţilor lichizi, săpunurilor, şamponurilor. 

Producerea uleiul de palmier înseamnă că tot mai multe zone cu păduri tropicale sunt defrișate în fiecare an, pentru a face loc noilor terenuri pentru plantațiile de palmier. Plantațiile de palmieri sunt una dintre cauzele principale care duc la defrișarea pădurilor tropicale din America de Sud, Africa și Indonezia. Iar asta constituie într-una dintre cele mai mari catastrofe ecologice din prezent. Despădurirea contribuie în mod semnificativ la schimbările climatice. Plantațiile de palmier sunt, de asemenea, asociate cu distrugerea habitatelor speciilor pe cale de dispariție.

În plus, uleiul de palmier amenință și sănătatea noastră. Acesta este foarte bogat în grăsimi saturate, iar consumarea lui duce la boli de inimă, creşte nivelul colesterolului, al presiunii sangvine şi este un factor cheie al obezităţii. De asemenea, conține acizi de tip Omega 6, a căror prezenţă în organismul uman duce la artrită cancer de prostată şi chiar cancer mamar.

source:noizz
4