A murit ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra

Sudan, ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe Terra, a murit la vârsta de 45 de ani, în Kenya, lăsând în urma sa două femele: Najin şi Fatu.

Numit Sudan, rinocerul suferea de mult timp din cauza unor complicaţii legate de vârsta sA înaintată, dar starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid, motiv pentru care s-a luat decizia de a-l eutanasia, potrivit unui comunicat emis de Ol Pejeta - o rezervaţie care se întinde pe o suprafaţă de 350 de kilometri pătraţi, situată la circa 200 de kilometri la nord de Nairobi, în Kenya -, unde acesta trăia, scrie CNN.com. Decesul lui Sudan este sinonim cu extincţia acestei subspecii.

Singura posibilitate de a obţine noi exemplare ale acestei subspecii ar fi dezvoltarea unor tehnici de fecundare în vitro pentru a concepe embrioni de rinocer alb nordic cu ajutorul materialului genetic prelevat deja. Aceşti embrioni ar trebui implantaţi în femele purtătoare aparţinând unei alte subspecii.

Principala cauză a dispariţiei rinocerului alb nordic este braconajul practicat în habitatul său din Africa Centrală, Republica Democrată Congo etc. În unele ţări din Asia, mai ales în China şi în Vietnam, cornului de rinocer i se atribuie anumite proprietăţi medicinale. 

Ultimul grup sălbatic aparţinând acestei subspecii număra 20 - 30 de exemplare şi a trăit în Republica Democrată Congo, dar a dispărut până la începutul anilor 2000 din cauza conflictelor armate. În 2008, subspecia rinocerului alb nordic sălbatic a fost declarată dispărută.

source:a1.ro
1