TVR Moldova împlinește 5 ani de emisie

Anul 2018, aflat sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri, a însemnat pentru TVR MOLDOVA consolidarea programelor aflate deja în preferinţele telespectatorilor basarabeni şi extinderea către zone tematice noi, concomitent cu consolidarea echipei, notează tvri.tvr.ro.

Numeroase programe speciale dedicate marelui eveniment istoric au fost programate în grila TVR MOLDOVA 2018.

Campania „GENERAŢIA UNIRII” este un proiect TVR MOLDOVA, care a fost lansat în luna martie 2018 şi care i-a avut drept protagonişti pe făuritorii Basarabiei, cei datorită cărora visul românilor de pretutindeni a devenit realitate la 27 martie 1918, atunci când Basarabia a revenit acasă. 

Este vorba despre Pan Halippa, Onisifor Ghibu, Constantin Stere, Ion Pelivan, Ion Codreanu, Nicolae Alexandri, Anton Crihan, Vasile Ţanţu, Teofil Ioncu, Ion Buzdugan, familia Bogos, Gherman Pântea, Ion Inculeţ, Elena Alistar. De asemenea, a fost evidenţiat rolul major al lui Alexandru Marghiloman, personalitate marcantă a vieţii româneşti din acea perioadă, precum şi biografiile artizanilor Marii Uniri, printre care Iancu Flondor, Sextil Puşcariu, Vasile Goldiş, Iuliu Maniu, Alexandru Averescu, Constantin Prezan, Ionel Brătianu, Regina Maria, Regele Ferdinand.

Centenarului Unirii Basarabiei cu România a fost aniversat, în data de 27 martie 2018, prin ediţii speciale ale emisiunilor MATINALII, Obiectiv Comun şi Punctul pe AZi. O echipă a Studioului TVR din Chişinău a participat în luna martie 2018 la Zilele Alexandru Marghiloman, eveniment organizat de Primăria Buzău şi Televiziunea Româna pentru a celebra contribuţia marelui patriot buzoian Alexandru Marghiloman, prim-ministrul Unirii.  Spectacolul de gală „Din suflet românesc”, organizat cu acest prilej, şi prezentat de Dana Ciobanu, jurnalist TVR MOLDOVA, a fost apreciat în mod deosebit de publicul basarabean.

Pe parcursul anului 2018, postul a difuzat noua serie a emisiunii „5 minute de istorie”,  în care istoricul Adrian Cioroianu a prezentat 100 de poveşti despre începutul României Mari, reamintindu-ne că “Istoria este cea mai frumoasă poveste, iar Unirea se construieşte zi de zi".

Cu o tradiţie de jumătate de secol, de-a lungul căreia a devenit un veritabil ambasador al României, Festivalul Cerbul de Aur a avut o ediţie aniversară în anul Centenarului Marii Uniri, la care TVR MOLDOVA a fost coproducător.

Publicul TVR MOLDOVA a apreciat în mod special cele două producţii de excepţie ale TVR Internaţional: "Unirile Românilor" şi "În spatele frontului", proiecte cofinanţate de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale din România.

Seria “Unirile Românilor” cuprinde şase episoade de film documentar, despre biografii şi evenimente de ţinut minte, care au însoţit pas cu pas unirile românilor cu Ţara Mamă, iar "În spatele frontului" este o docudramă realizată în premieră de TVR. Cele şase episoade prezintă momentele cheie ale primei conflagraţii mondiale, pe de-o parte, şi pe de alta, efectele ei văzute din spatele frontului.

În 2018, în programele TVR MOLDOVA s-au regăsit peste 110 ore de transmisii în direct, de la Jocurile Olimpice de Iarnă din Coreea de Sud.

Toată oferta de ştiri şi emisiuni a postului TVR MOLDOVA se regăseşte pe portalul www.tvrmoldova.md, lansat în decembrie 2016, şi care se bucură de o evoluţie semnificativă.

TVR Moldova transmite 24 de ore din 24, în timp real, imaginea societăţii româneşti de dincoace şi de dincolo de Prut, în toate aspectele ei. Scopul TVR MOLDOVA este de a promova cultura şi limba română, tradiţiile de spiritualitate naţională, obiceiurile care alcătuiesc identitatea neamului nostru. Totodată, prin programe produse în România, în Republica Moldova şi achiziţionate de la parteneri străini, postul îşi propune să susţină consecvent şi activ integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

1 Decembrie 2013 este ziua în care TVR a revenit în Republica Moldova, după o absenţă de 7 ani.

La mulţi ani, TVR MOLDOVA!

source:tvr.ro
0