13 filme de privit de Paște

De-a lungul timpului, cinematografia mondială a fost fascinată de povestea lui Iisus și de pildele creștinătății. De la "Iisus din Nazaret" și până la contoversatul "Patimile lui Hristos", figura Mântuitorului apare într-o mulțime de filme biblice care se difuzează mai ales în perioadă Paștelui.

Dacă ești în căutare de inspirație și vrei să te uiți la filme biblice în această perioadă, iată câteva recomandări care ar putea fi pe placul tău.

The Robe (1953) 

Filmul spune povestea lui Marcellus Gallio, un tribun roman și rival al lui Caligula în timpul împăratului Tiberius. Acesta ajunge să comande soldații care îl crucifică pe Iisus Hristos și, beat fiind, câștigă tunica acestuia la un joc de noroc. Măcinat de coșmaruri și remușcări pentru faptele sale, Marcellus ajunge să creadă în Fiul lui Dumnezeu intrând în conflict cu Caligula, noul împărat roman. 

Ben-Hur (1959) 

La începutul secolului I, prințul evreu Ben Hur trăiește la Ierusalim. După o întâlnire cu vechiul său prieten, Messala, și o confruntare de opinii politice, acesta ajunge să fie trădat și vândut ca sclav. Filmul se deschide chiar cu scenă nașterii lui Iisus, iar mai târziu, Ben-Hur asistă la răstignirea lui Hristos. Este un film extrem de apreciat, care a câștigat 11 premii Oscar. 

King of Kings (1961)

Filmul urmărește povestea vieții lui Iisus și, cu toate că nu a fost primit extraordinar de bine de critici, spectatorii îl apreciază mai ales datorită actorului din rolul principal, Jeffrey Hunter. Având în vedere că este realizat în 1961, filmul este cu atât mai de impact: a fost realizat cu decenii înainte de apariția CGI, iar regizorul a folosit o mulțime de figuranți pentru a da autenticitate scenelor. 

The Greatest Story Ever Told (1965)

Se spune despre film că este producția care ecranizează cel mai bine viața Iisus Hristos. Acțiunea urmărește viața Mântuitorului de la naștere și până la răstignire, într-un maraton de 199 de minute. 

Jesus of Nazareth (1977) 

Este capodoperă lui Franco Zeffireli și poate cea mai cunoscută ecranizare care îl are în rol principal pe Iisus. Drama biblica și ampla evocare a vieții și suferințelor lui Iisus Hristos, de la naștere până la răstignire, este impecabil realizată cinematografic și dinamizată de muzica lui Maurice Jarre. 

Last Temptation of Christ (1988)

Ultima ispită a lui Iisus, în regia consacratului regizor dramatic Martin Scorsese, nominalizat la Premiile Academiei pentru "Cele mai bune realizări regizorale", i-a adus Barbarei Hershey o nominalizare la Globul de Aur pentru Cea mai bună actriță în rol principal, iar lui Peter Gabriel, nominalizarea pentru cea mai bună coloană sonoră în cadrul aceluiași festival. Inspirat de românul lui Nikos Kazantzakis, avându-l în roul principal pe Willem Dafoe, Ultima ispită a lui Iisus este o experiență vizuală inegalabilă. 

Mary, Mother of Jesus (1999)

Povestea tulburătoare a vieții Fecioarei Maria, de la întâlnirea ei cu Iosif și până la răstignirea lui Iisus. După ce îl aduce pe lume pe Iisus, Maria trebuie să-L apere de soldații regelui Irod, care primiseră poruncă să omoare toți pruncii de sex bărbătesc din Iudeea. Maria își vede fiul cum crește și ajunge la maturitate, cum este învinuit de blasfemie când susține că El este Mesia. În cele din urmă, Maria suferă la Răstignirea Lui, pentru a trăi apoi bucuria Învierii. 

The Passion of the Christ (2004)

Lungmetraj despre ultimele 12 de ore din viață lui Iisus din Nazaret, "Patimile lui Hristos" respectă adevărul biblic. Filmul începe în Grădina Ghetsimani, unde, retras pentru a se ruga după Cina cea de Taină, Iisus rezistă ispitelor Satanei. Trădat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat și dus în cetatea Ierusalimului, unde preoții farisei Îl învinuiesc de blasfemie, acuzații care Îi vor aduce condamnarea la moarte. E unul din cele mai controversate filme din cauza violențelor redate. 

The Bible (2013)

"Biblia" redă în cele 10 părți cele mai semnificative capitole ale Sfintei Scripturi, inclusiv călătoria lui Noe cu Arca, povestea lui Avram, Exodul, povestea lui Samson și Dalila, și nașterea, moartea și învierea lui Isus Hristos. "Biblia" este o sagă ce redă în mod coerent și irezistibil teme eterne, fundamentale și general-umane: eliberarea unui popor, rezistența permanentă la opresiune și lupta pentru egalitate socială.

Exodus: Gods and Kings (2014)

Ridley Scott ne poartă în vremuri imemoriale, descriind exodul evreilor din Egipt, în căutarea Pământului Făgăduinței, sub conducerea lui Moise. Unul dintre cele mai captivante fragmente ale Bibliei are parte de o ecranizare cu efecte speciale de ultima generație. Locațiile de filmare au inclus un arid lanț muntos din provincia spaniolă Andalusia, studiourile Pinewood din Londra, dar și deșerturile din Maroc.

Noah (2014)

Filmul este inspirat de povestea biblică a Arcei lui Noe și spune povestea unui bărbat-Noe-care primește misiunea de a salva lumea de un potop nimicitor. Numai că abordarea regizorului Darren Aronofsky se îndepărtează de cea din Biblie. Aici, Noe este un bărbat care iubește Pământul și toate creaturile sale, dar este dezamăgit de felul în care oamenii au tratat planeta. Se pune accent cel mai mult pe conflictul interior al personajului, care este gata să își sacrifice familia pentru a salve lumea.

Son of God (2014)

Povestea vieții lui Iisus, de la nașterea sa în umila iesle din Bethleem, până la perioada adultă când a devenit cunoscut prin faptele și predicile sale, ce au dus la crucificare și la înviere.

Risen (2016)

Este povestea biblică a Învierii, văzută prin ochii unui necredincios. Clavius, un puternic tribun roman și ajutorul său, Lucius, primesc misiunea de a rezolva misterul reînvierii lui Iisus (care în film poartă numele ebraic, Yeshua) și de a afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în săptămânile de după crucificare.

source:filmnow.ro
0