Mai mulți artiști cer boicotarea Eurovision 2019: vezi care e motivul

Peste o sută de artişti din întreaga lume, printre care cântăreţul britanic Roger Waters (75 de ani) au publicat o scrisoare deschisă în care cer boicotarea Eurovision 2019, care se desfăşoară în Israel.

Semnată de 140 de artişti din întreaga lume: muzicieni, actori sau regizori, printre care Roger Waters, regizorul Ken Loach, scriitorul Yann Martel şi muzicianul Brian Eno, aceştia cer ca „Eurovision 2019 să fie boicotat, dacă ţara gazdă este Israelul, care continuă de mai multe decenii să încalce grav drepturile israelienilor“, potrivit Time of Israel.  

Dintre cei care au semnat scrisoarea, care a fost publicată în ziarul britanic „The Guardian“, se numără şi şase artişti israelieni, muzicienii Aviad Albert, Michal Sapir, Ohal Grietzer, Yonatan Shapira, şi Danielle Ravitzki şi artistul David Opp.    

Polemica s-ar putea amplifica dacă Ierusalimul va fi ales gazdă a viitoarei ediţii, având în vedere că jumătatea de est a oraşului are statut de zonă militară ocupată de Israel din 1968. Uniunea Europeană a Radiodifuziunii  (EBU) nu a anunţat încă oraşul care va găzdui Eurovision 2019, alegerea făcându-se între Tel Aviv şi Ierusalim. 

Astfel, artiştii cer ca Eurovision 2019 să fie, dacă nu anulat, mutat în altă ţară „cu antecedente mai bune în materie de drepturi ale omului“.    

„Înţelegem că EBU cere ca Israelul să găsească un loc de desfăşurare, care să nu genereze diviziuni pentru Eurovision 2019. Evenimentul ar trebui anulat, dacă Israelul este gazdă a concursului - ce ar trebui mutat într-o altă ţară cu antecedente mai bune în materie de drepturi ale omului“, se arată în scrisoare.    

În text se menţionează şi moartea mai multor manifestanţi - inclusiv şase copii - în timpul Marelui Marş al Reîntoarcerii în Fâşia Gaza - desfăşurat la puţin timp după victoria la Eurovision de anul acesta a reprezentantei Israelului, Netta Barzilai, care îndreptăţeşte Israelul să organizeze ediţia de anul viitor: 

„Pe data de 14 mai, după ce Israelul a câştigat Eurovision, armata israeliană a ucis 62 de protestatari palestinieni neînarmaţi în Gaza, inclusiv şase copii şi au existat alte sute de răniţi“.    

Israelul a spus în ianuarie că va bloca sosirea de activişti din partea unor organizaţii care participă la acţiuni de boicotare a Israelului din cauza politicilor faţă de palestinieni. EBU a solicitat, de asemenea, Israelului să se asigure că nu există restricţii în timpul concursului din cauza Sabatului iudaic sau a zilei de odihnă. 

Finala concursului are loc în mod tradiţional într-o sâmbătă seară, care ar fi exact la sfârşitul Sabatului. Ministrul adjunct al sănătăţii din ţară, Jakov Litzman, a insistat că pregătirile pentru concurs nu ar trebui să interfereze cu Sabatul. Eurovision 2019 ar putea fi găzduit de Austria sau Cipru.

De asemenea, mai multe ţări participante la Eurovision au contactat EBU pentru a-şi exprima dezamăgirea cu privire la desfăşurarea concursului în Ierusalim şi au declarat că nu pot participa, nefiind în accord cu politicile israeliene. Cu toate acestea, EBU nu a făcut nicio declaraţie oficială în acest sens.     

Mai mult, potrivit eurovisionheadline.com, există zvonuri că European Broadcasting Union (EBU), organizatorul Eurovision, a avertizat guvernul israelian că ediţia din 2019 ar putea fi mutată în Cipru sau în Austria (n.r. ţările care s-au clasat pe locurile 2 şi 3), dacă tot mai multe state vor boicota concursul şi se vor retrage din competiţie. 

source:Adevarul.ro
0