9 cele mai bune filme cu extratereștri din ultimul deceniu

Anul 2009 era o piatră de hotar în cinematografie, prin tehnologia revoluționară inventată pentru a face filmul SF Avatar, ce prezenta o planetă fictivă și pe locuitorii acesteia, fascinând prin lumea fantastică pe care o propunea. 

Ulterior, filmele SF cu extratereștri lansate în ultimii zece ani propuneau comentarii sociale (prin compararea extratereștrilor cu imigranții) sau erau metafore ale unor sisteme opresive. Iată cele mai interesante titluri care s-au lansat în ultimul deceniu pe marele ecran.

A Quiet Place/Fără zgomot! (2018)

Văzut de unii comentatori ca o metaforă a sistemelor opresive, dictatoriale, în care ești condamnat să taci, pentru că altfel îți riști libertatea sau viața, A Quiet Place impresionează prin modul în care se folosește de tăcere pentru a crea tensiune. Este unul dintre cele mai bune filme lansate în 2018. Terra a fost invadată de extratereştri orbi, dar cu un auz extraordinar. Un singur zgomot şi vei fi sfârtecat. În aceste condiţii, tatăl (Krasinski), mama (Emily Blunt), fiica (Millicent Simmonds) şi fiul (Noah Jupe) încearcă să supravieţuiască la ferma familiei, o provocare mai complicată decât te-ai fi aşteptat.

Bumblebee (2018)

Povestea emoționantă a unei prietenii neobișnuite - cea dintre o adolescentă și un robot de luptă extraterestru. Filmul are sensibilitate, iar Bumblebee are suflet de copil deși e alcătuit exclusiv din fiare. Bumblebee începe pe planeta Cybertron, un spațiu cu tehnologie avansată unde o civilizație de roboți este în mijlocul unui război brutal. Optimus Prime (cu vocea lui Peter Cullen, ca de obicei) anunță o retragere bruscă a Autoboților pe care îi conduce și îi dă ordine lui B-127 (Dylan O'Brien) să fugă pe Pământ pentru a pregăti planeta să devină noua bază operațională a Autoboților. B-127 ajunge astfel, în 1987, pe Pământ pentru a-l transforma în noua bază a Autoboților.

Life/Viață, primele semne (2017)

Life prezintă o expediţie în spațiu a unei echipe de oameni de știință. Un terifiant thriller ştiinţifico-fantastic în care o echipă de oameni de ştiinţă aflaţi la bordul unei staţii orbitale internaţionale trec brusc de la interesul pentru descoperirile ştiinţifice la o spaimă viscerală atunci când descoperă o formă de viaţă care se dezvoltă rapid şi care a cauzat extincţia vieţii pe planeta Marte, iar acum ameninţă atât echipa cât şi însăşi viaţa pe Pământ.

Valerian and the City of a Thousand Planets (2017)

O saga spațială luxuriantă, o lume a viitorului spectaculoasă, perfect închegată, cu unele idei ingenioase, altele trăsnite, personaje extraterestre cu reacții pur umane și câteva similitudini cu SF-ul Al cincilea element. În secolul 28, Valerian (Dane DeHaan) și Laureline (Cara Delevingne), formează o echipă pentru operațiuni speciale, însărcinată cu menținerea ordinii în teritoriile locuite de oameni. Cei doi sunt trimiși de Ministerul Apărării într-o misiune în uimitorul oraș Alpha, o metropolă care e în expansiune continuă, și unde specii din toate colțurile universului și-au dat întâlnire pentru a împărtăși cu ceilalți cunoștințele, informațiile și cultura.

Arrival/Primul contact (2016)

După nenumărate filme în care un prim contact cu extratereştrii se sfârşeşte prost, iar cele două rase îşi împart imediat rolurile de invadatori şi invadaţi, Arrival schimbă abordarea şi explorează următoarea premisă: ce-ar fi dacă, în loc de o bătălie pe viaţă şi pe moarte, un prim contact între oameni şi vizitatori ar fi unul paşnic, concentrat pe comunicare? Intră în scenă Louise Banks (Amy Adams, foarte bună), expert în lingvistică ce primeşte o misiune aparent imposibilă: să găsească mijloace de comunicare cu fiinţe a căror istorie nu coincide absolut deloc cu a noastră.

Prometheus (2012)

O echipă de arheologi descoperă o hartă stelară antică, fără să existe vreo şansă ca autorii ei să fie umani. Un magnat al viitorului (ne aflăm la sfârşitul acestui secol) echipează ultra-moderna navă Prometheus pentru o călătorie în îndepărtatul sistem solar localizat cu ajutorul hărţii, iar aici descoperirile vor fi terifiante. Filmul are legătură direct cu cvadrilogia Alien. Extraterestrul feroce Alien a fost un personaj creat pentru filmul din 1979 al lui Ridley Scott. Autorul e artistul suprarealist elveţian Giger, fiind inspirat de seriile lui de monştri. Alien nu este un monstru antropomorf, fiind inspirat mai mult de insecte (modelul iniţial a copiat coloana vertebrală a unui şarpe, "îmbunătăţită" cu diverse piese mecanice); se foloseşte de oameni pe post de gazdă parazitată.

Sângele este acid şi poate topi inclusiv metalul. Forţa fizică e excepţională, putând cu uşurinţă sparge uşi de metal. Alien nu are ochi, iar perspectiva lui vizuală e cea a lentilei fish-eye. Alienii sunt creaturi sociale (deşi nu inteligente sau superioare), în felul furnicilor, cu mai mulţi descendenţi dintr-o singură matcă. Inteligenţa lor e suficientă pentru a învăţa operaţiuni simple (folosirea unui lift). Dintre toţi extratereştrii, ei sunt cu atât mai înspăimântători cu cât nu există o cale efectivă de comunicare cu ei, de a-i înţelege ori de a-i putea domina. Iar consecinţele acestor lucruri sunt... mortale.

Avatar (2009)

Avatar, un film de acțiune cu o nouă generație de efecte speciale, oferea - la data lansării - un nou gen de experiență cinematografică atrăgătoare, în care tehnologia revoluționară inventată pentru a face acest film urma să facă istorie.

200 de ani în viitor, Jake, un veteran de război paralizat, este adus împreună cu alți pământeni pe planeta Pandora. Aceasta este locuită de o rasă umanoidă, Na'vi, o veche civilizație deloc încântată de oaspeți. Interesantă e abordarea eco - populația extraterestră Na'vi îşi respectă planeta, existând între Pandora şi aceşti aborigeni o comunicare bioenergetică.  Ideii planetei care trăieşte şi comunică, se adaugă cea a unei lumi şamanice.

Arborele Vieţii, dansuri şi formule magice rostite de Na'vi pentru vindecarea răniţilor, cultul strămoşilor, cu totul este o lume care te hipnotizează nu doar vizual, ci şi la nivel de concept.

Na'vi au un mod primitiv de a trăi - vânează cu arcuri, se deplasează sumar îmbrăcaţi, dar au o frumuseţe spirituală pe care Cameron mizează ca să ne îndrăgostim de Neytiri o dată cu Jake Sully (Sam Worthington). Şi regizorul onorează inclusiv promisiunea unei poveşti de dragoste sensibile, care emoţionează.

District 9 (2009)

Regizorul Neill Blomkamp foloseşte tehnica reportajului jurnalistic şi a documentarului, utilizând şi o cantitate însemnată de secvenţe de ştiri de pe CNN sau alte televiziuni pentru a spune o poveste SF, cu oameni care încearcă să relocheze o populaţie extraterestră refugiată în Districtul 9 din Johannesburg.

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)

Este fără îndoială filmul anului 2015 şi totodată filmul aşteptat de trei generaţii. Fanii trilogiei iniţiale vor descoperi o întoarcere la formă a francizei, J.J.Abrams aducând pe ecrane un spectacol cinematografic atent construit şi impresionant. Anvergura producţiei este impresionantă, de la navele gigantice uitate în deşerturile nesfârşite de pe Jakku, până la bătăliile între navele Rezistenţei şi cele ale Primului Ordin. Planete uitate, peisaje superbe, creste înzăpezite, periculoase creaturi din colţuri întunecate ale galaxiei, totul este creat în cel mai mic detaliu pentru a uimi.

source:Eva.ro
0