În perioada 23 noiembrie - 23 decembrie va avea loc expoziția „Savantul Ovidiu Bădina: memorie și valoare”

Publicat: 22 noiembrie 2022

Expoziția „Savantul Ovidiu Bădina: memorie și valoare” este o expoziție monografică, temporară, consacrată unei personalități marcante din domeniul cercetării și educației – savantului, profesorului universitar Ovidiu Bădina (1932-1999). 

A făcut studii la Universitatea din București, la facultatea de Filosofie, după care își continuă studiile de doctorat la Universitatea „M. Lomonosov” din Moscova (1958-1961), obținând gradul științific de doctor în filosofie. A fost cercetător la Institutul de Filosofie al Academiei Române, director al Centrului de cercetări pentru problemele tineretului, profesor universitar la Universitatea din București, la Academia de Studii Economice din București. În 1991 se transferă la Chișinău la invitația Guvernului Mircea Druc. La 24 iulie 1995 i s-a acordat cetățenia Republicii Moldova.

Proiectul expozițional marchează împlinirea a 90 de ani de la nașterea savantului, iar tematica demersului abordează activitatea științifică și didactică în calitate de profesor universitar la Academia de Studii Economice din București și cea din Chișinău, cercetările sociologice efectuate în Republica Moldova, inclusiv cercetarea monografică a satului Cornova, relațiile profesorului Ovidiu Bădina cu reprezentanții unor instituții de stat și private.

În expoziție sunt etalate documente, fotografii, cărți, obiecte personale ale profesorului, care provin  din colecția muzeului, din colecții private, o mare parte a  exponatelor fiind  prezentate în premieră publicului. Vizitatorii au ocazia – prin intermediul materialelor expuse – să cunoască date importante din biografia savantului, să descopere în expoziție obiecte originale, memoriale, care au aparținut profesorului Ovidiu Bădina, să obțină informații inedite cu privire la începutul cercetărilor sociologice în Republica Moldova, inițiate de profesorul Ovidiu Bădina. La Chișinău, împreună cu Paul Braun, contribuie la crearea Academiei de Studii Economice din Republica Moldova. A înființat Institutul Național de Sociologie din Chișinău, iar în calitate de director al acestei instituții a organizat și a condus numeroase  cercetări sociologice în diferite domenii ale economiei, a investigat și a analizat diverse fenomene sociale și politice din republică, elaborând măsuri pentru acțiuni practice.

Adept al democratizării societății moldovenești, al reformelor, a inițiat și a tutelat diverse reuniuni științifice la Chișinău și București, cicluri de dezbateri, mese rotunde, cu participarea membrilor guvernului, a oamenilor de știință și cultură de pe ambele maluri ale Prutului. În Republica Moldova, a continuat opera lui Dimitrie Gusti, revenind la cercetarea monografică gustiană a satului Cornova și organizând o cercetare modernă în vara anului 1993. A condus numeroase cercetări sociologice în diverse domenii ale economiei republicii, a pus bazele învățământului sociologic din Republica Moldova, cercetările sociologice ale lui O. Bădina în Republica Moldova fiind multiple și variate.

Inaugurarea expoziției „Savantul Ovidiu Bădina: memorie și valoare” va avea loc în data de 23 noiembrie, ora 15:00, în holul de la etaj a Muzeului Național de Istorie a Moldovei (Chișinău, str. 31 August 1989, 121 A)

source:Afisha.md
0