Un nou Carnaval "Vara Chișinăuiană 2020"

PreviewImage

 Un dialog deschis de joc, în care omul comunică și co-creează cu lumea și realitatea. 

 Aceasta este baza carnavalului ”VARA CHIȘINĂUIANĂ”. Teatrul-Studio de Improvizaţie ZaO  îl petrece în capitală din 2007. În 2016 a fost recunoscut drept atracție turistică a Republicii Moldova.

 Curios fapt, dar Carnavalul nu întotdeauna a existat în Chișinău. Minunata Malanka de Crăciun (o versiune a zeițe bocitoare antice Demetra, căreia i-a fost răpită fiica) nu a ajuns aici din satele moldovenești și ucrainești, doar multicolora Capră a ajuns țopăind, și aia supraobosită de la drum.

În Chișinău nu a fost carnavalul antic, în schim acum este cel nou/ modern*.

Formele moderne ale jocului de carnaval sunt căutate în toată lumea, dar încă nicăieri nu s-a mai văzut, ca actorii și spectatorii să joace ÎMPEUNĂ pe străzile orașului. Cu siguranța se poate de afirmat că Chișinăul – este orașul noului carnaval!

ȘCOALA DE CARNAVAL
Pe parcurul lunii până la ziua carnavalului propriu zis, ZaO va petrece training-uri online la Școala de Carnaval. Separat – pentru spectatorii care doresc să devin actori de carnaval. Separat – pentru actorii din alte țări și teatre, cu care facem schimb de idei de dezvoltare a ritualurilor de carnaval.

Includerea spectatorilor în proces nu se limitează la faptul de a intensifica impactul asupra lui sau pentru a obține emoții cât mai puternice.

Tindem spre altă posibilitate: ca spectatorul însuși să creeze modele, tinzând spre stratul prezent, imprevizibil, paradoxal. 

 Libertatea de carnaval, în acest sens, este cea mai potrivită. În consecință, se asimilează spațiul artistic al faptei, se înțelege sensul artei în viață și de ce ea, în general, există.

 Mai mult ca atât, o astfel de participare este conectată direct la carnaval, precum și cu sursele teatrului, așa cum atât teatrul, cât și carnavalul, inițial creau totul împreună. Era un ”noi”. 

În epoca contemporană în comunitatea jocului teatral individualitatea nu se pierde, ba chiar se intensifică.

COLECȚIA DE RITUALURI
Acest joc teatral este la fel de neobișnuit ca și viața – 

 În acele momente în care o vezi în mod autentic. 

Noi am dezvoltat o versiune nouă a ritualurilor de carnaval: dacă omul se aude pe el însușu, natura lui,  - orice mișcare devine ritual, adică schimbă profund realitatea. 

Timp de 12 ani, au apărut acțiuni și teme, pe care le repetăm cu drag. Ele întră în ”Colecția de noi ritualuri de carnaval”. Dar înscenările mereu alternează cu improvizațiile, la fel cum jocul actorilor alternează cu cel al spectatorilor. 

Căutarea continuă, iar pentru noi este foarte prețios faptul că în ea participă toți doritorii.

JOC TEATRAL ÎN DOUĂ SPAȚII
În 2020 Carnavalul nostru are loc în două dimensiuni, offline și online. Este o  oportunitate de a  conecta la dialogul teatral diferite punte urbane, precum și de a răspândi noul proces de carnaval și în alte țări.  

Tema jocului – conversații cu spațiul (cu turul, râul, lumina estivală...).

 Ce istorie vrea să ne spună acest loc? Contactul deschis dintre om și realitate, în care se transformă ambele părți.

 Durata carnavalului – 3 zile la o distanță de o săptămînă. 8,9 și 16 august.

 Dar în această săptămână poate să survină în Chișinău sau alte orașe, așa cum 

 Spectatorii vor face schimb de fișiere video care conțin ritualurile și vor interpreta răspunsul la aceste clipuri. Foarte probabil ca evenimentul să se extindă la 9 zile. 

OFF
Mai întâi, ritualurile sunt interpretate și filmate în Chișinău și alte orașe. Împreună cu actorii vor juca și spectatorii, care au participat la training-ul online al Școlii de Carnaval.

În situația epidemiologică actuală, pregătim astfel de ritualuri, încât oamenii (atât actorii, cât și spectatorii) să poată juca câte unul sau la distanță unul față de celălalt.

După, pe parcursul săptămânii, ritualurile sunt selectate și montate în Colecție. 

ON 
În următorul week-end, în ziua Afișării, interpretarea se transferă în rețea. Noi vom transla Colecția de Ritualuri, după care vom discuta online. Conversațiile participanților despre senzațiile lor în timpul Carnavalului alternează cu proiectele video, pe care spectatorii le translației le crează spontan, conversînd cu ritualurile. 

SPECTATORII ÎN JOCUL TEATRAL
Specatorii, la fel, participă în două formate. Cei care au trecut Școala de Carnaval vor crea ritualurile offline împreună cu actorii. 

Pentru spectatorii translației vom petrece un scurt trainig online înainte de începutul afișării carnavalului. Drept urmare, ei vor putea nu doar să privească ritualile în prima parte a afișării și să participe în cadrul discuției cu actorii în a doua parte, ci și să înregistreze mici video-uri sau audio-înregistrări în calitate de răspuns la interpretarea noastră. Aceste înregistrări vor fi incluse în translație. 

Nu întâmplător Carnavalul a fost tovarășul omului din vremuri antice. 

 Acesta îl ajuta să revină la bucurie, libertate, astfel încât să trăiască autentic – în ciuda oricărui fapt. În pofida foametei și a războiului, a fricii și nedreptății.

 Cu ce ne va ajuta carnavalul în acest an?
Autorii proiectului și regizorii:
Vladimir Schimansky, Elena Cușnir Consultant științific: Josefina Cușnir, doctor habilitat (Academia de Sțiinte a RM)

Actorii studio-ului ZaO:
Angela Enachi, Natalia Jurminskaya, Iulia Pînzari, Natalia Vieru-Zdibneac, Irina Lazareva, Maria Supernic, Marina Grosu Vladimir Shimansky, Alexandru Voloșin, Andrei Shimansky, Daniil Gîrdea, Vadim Eleni

Detalii despre eveniment

Chișinău, ,
+37378280708