Frumoasa din Pădurea Adormită

PreviewImage

Frumoasa din pădurea adormită, balet în trei acte, Piotr Ceaikovski
Dirijor: svetlana popov

…întreaga curte este însufleţită de vestea naşterii mult aşteptate a vlăstarului princiar. Maestrul de ceremonii trimite pajii în toate colţurile lumii să invite nobilii la sărbătoare, anunţându-I că regina a adus pe lume o fetiţă care va purta numele de aurora. În toiul veseliei generale, însoţite de suitele lor, apar ursitoarele. Cele şase zâne, în frunte cu zâna liliacului, prezic un viitor frumos fetiţei, fiecare acordându-I cele mai alese calitățI.

 Deodată, se aude larmă șI gălăgie şI maestrul de ceremonii anunţă că a sosit carabosse, zâna rea, furioasă că nu a fost invitată la sărbătoare. Năvăleşte ameninţătoare cu suita ei, se îndreaptă către leagănul fetiţei şI-I urseşte că la vârsta de 16 ani, chiar în ziua aniversării, când vestea frumuseţii şI graţiei sale se va fi răspândit peste mări şI ţări, aurora se va înţepa la un deget şI va adormi pentru totdeauna. Rămâne să aflăm dacă puterea dragostei este în stare să înfrunte puterea destinului.


- Premiera mondială: 3 ianuarie 1890, la teatrul mariinsky din sankt-petersburg.

- Premiera la chişinău: 5 februarie 1965, la teatrul moldovenesc de stat de operă şI balet

- Premiera versiunii curente: 15 aprilie 1989, la teatrul academic de stat de operă şI balet al rss moldoveneşti

După povestea lui Charles Perrault
Coregrafia: Marius Petipa
Redacţia: Constantin Sergheev (sankt petersburg)
Scenografia: Veaceslav Ocunev
Pictor de costume: Irina Press, maestru în artă

Durata spectacolului: 1h 30 min (o pauză)


Prolog: Castelul din povești al regelui florestan. Regele sărbătorește nașterea fiicei sale aurora. El însușI verifică cu atenție lista invitațiilor, pare-se n-a uitat pe nimeni. Curtenii înconjoară leagânul nou-născutei. Zânele bune îI aduc daruri șI o binecuvântează. Foarte agitat, maestrul de ceremonii katalabut anunță sosirea zânei rele – carabosse – ea nu a fost invitată la petrecere șI, mânioasă-foc a venit nepoftită.

În zadar se străduiesc regele, regina șI curtenii s-o îmbuneze pe bătrâna răutăcioasă. Ea îI prezice aurorei, că la împlinirea vărstei de șaisprezece ani, IșI va înțepa un deget șI va muri. ToțI o imploră pe carabosse, să o cruțe pe aurora însă aceasta este de neînduplecat. Regele șI regina sunt disperația. Zâna liliacului îI consolează anunțându-se ocrotitoarea aurorei șI o alungă pe carabosse împreună cu suita ei. Prin ordinul regelui, în toată împărăția se interzice folosirea acelor, boldurilor șI andrelelor.

Chișinău, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 152
100 - 300 Lei
+37376095999 | +37378151999