Ziua Națională a Portului Popular

PreviewImage

Dragi prieteni, vă invităm duminică, 24 iunie, între orele 11:00 – 16:00, la cea de a III-a ediție a Zilei Naționale a Portului Popular, care se va desfășura la Palatul Republicii, str. Maria Cibotari 16.


Evenimentul este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării întru executarea Hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015, prin care ultima zi de duminică a lunii iunie este declarată „Ziua Portului Popular”.

Scopul sărbătorii este valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor conlocuitoare din republică, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.

Ediția din acest an a Zilei Naționale a Portului Popular va avea trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat din cel tradițional. Vor fi expuse atât costume tradiționale integrale pentru femei, bărbați și copii, cât și elemente de port.

Compartimente propuse: 

Costumul Tezaur – costume din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei şi a muzeelor de istorie şi etnografie din Republica Moldova. Compartimentul va prezenta costumele caracteristice zonelor de nord, centru și sud ale republicii. Principiul trinității se va urmări și în costumele generațiilor: copii, tineri, adulți. În același compartiment vor fi expuse costumele tradiţionale ale minorităţilor naţionale din republică.

Costumul Oaspete – costume din colecția Dianei Toma (58 costume integral).

Ia în spațiul urban – expoziție și defileu ale colecțiilor create de designeri autohtoni în stil etnofolcloric: Alina Bradu, Oxana Munteanu, studenții Facultății de Arte Plastice și Design al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Evenimentul va fi completat de un program artistic, cu caracter cognitiv-distractiv, în care vor evolua colective și interpreți de muzică folclorică și etno: Nicolae Paliț, Valentin Butucel, Vasile Iovu, Diamanta Paterău, Nica Dudca, Viorica Moraru, Silvia Goncear, Raisa Bârnaz, formația „Folclor”, etc., artiști bulgari și găgăuzi. 

Partenerii evenimentului:

Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare
Proiectul de competitivitate din Republica Moldova finanţat de USAID şi Guvernul Suediei
Institutul Cultural Român „M. Eminescu” de la Chişinău

Parteneri media: Compania Teleradio-Moldova, Canal 2

Chișinău, str. Maria Cebotari, 16
+37322227620