Expozitia "Basarabia și Crișana. Perenitatea artei populare românești"

PreviewImage

Expoziția are drept scop reflectarea diversității, dar în același timp și a unității artei populare românești, creată de comunitățile aflate la periferia estică și vestică a românității. Această expoziție este dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. În cadrul vernisajului, actorii Teatrului Epic de Etnografie și Folclor „Ion Creangă” (Chișinău) vor delecta vizitatorii cu un recital artistic. 

Prezentarea pieselor din colecțiile muzeale ne oferă șansa unor reconstituiri în timp și spațiu ale realizărilor geniului popular din ambele regiuni etnografice, pentru a pune în valoare identitatea culturală, tehnicile și cunoștințele conexe meșteșugurilor tradiționale, ca reflecție a gradului de creativitate și excepționalitate artistică a comunităților purtătoare de patrimoniu. 

Principalele grupuri de obiecte și domenii ale culturii tradiționale etalate în expoziție sunt: ceramica, prelucrarea artistică a lemnului, împletirea în fibre vegetale, piese de mobilier, textile, port, prelucrarea artistică a pietrei. Toate împreună reflectă valori patrimoniale, artistice, identitare, simbolice. 

Cadrul cronologic al pieselor expuse cuprinde sfârșitul secolului al XIX-lea –mijlocul secolului al XX-lea. Spațiul cultural al expoziției face referire la Crișana (Țara Crișurilor) – vestul României, și Basarabia – teritoriu al României Mari (1918-1944).

Expoziția își propune să elucideze, promoveze patrimoniul cultural comun, funcțiile practice și ritual-simbolice ale obiectelor de artă expuse, ale tehnicilor de confecționare și de decorare, formele de manifestare artistică și structura ansamblurilor decorative, ca expresii ale mentalității populare.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 28 noiembrie 2018-17 martie 2019 în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Chișinău, str. Mihail Kogălniceanu, 82
-
+37322244002